IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола тръгнаха надолу, а златото отново поскъпва

Котировките на златото преминаха за първи път психологическия праг от 1625 долара за тройунция

23:02 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В европейската търговия днес цените на петрола се понижиха след неочакван скок на петролните запаси на САЩ през миналата седмица, което може би е сигнал за намаляване на търсенето, предаде AP, цитирана от БТА.

В ранната следобедна европейска сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня със 73 цента до 98,86 долара за барел.

Същите контракти снощи поскъпнаха с 39 цента и в края на вчерашната търговия в Ню Йорк се търгуваха за 99,59 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка понижи цената си със 60 цента до 117,68 долара за барел.

Американският институт по петрола обяви вчера, че запасите от суров петрол са се повишили с 4 милиона барела, докато анализаторите на агенция Platts прогнозираха спад от 2,3 млн. барела. 

Същевременно котировките на златото продължиха да се повишават, преминавайки за първи път психологическия праг от 1625 долара за тройунция на пазар, които все така е обезпокоен от безизходицата в преговорите в САЩ по вдигането на тавана на държавния дълг.

Изнервеността на инвеститорите е подхранена и от очевидното нежелание на германския министър на финансите Волфганг Шойбле да се обсъждат условията за евентуално изкупуване на облигации на страна, изпаднала в атруднение, от Европейския фонд за финансова стабилност.

Цената на една тройунция злато се повиши днес преди обед до 1625,70 долара и това бе исторически максимум. Малко по-късно котировките на жълтия метал се понижиха до около 1624 долара.

"Заплахата от обявяване на неплатежоспособност на първата икономика в света тласна златото до този нов рекорд", защото инвеститорите са все по-обезпокоени от буксуването на преговорите в Конгреса на САЩ, коментира анализатор, цитиран от AFP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още