IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се повишава след свиване на запасите в САЩ

Запасите от петрол са намалели с 5,2 млн. барела до 354,2 млн. барела, което е най-големият спад за последните шест седмици, показа докладът на Американския петролен институт

09:40 | 20.07.11 г.
Цената на петрола се повишава след свиване на запасите в САЩ

Петролът се повишава за втори пореден ден в Ню Йорк, след като инвеститорите заложиха, че свиването на запасите и признаците за икономическо възстановяване в САЩ ще повишат търсенето на гориво, пише Bloomberg.

Фючърсите се покачват с 0,9%, след като от Американския петролен институт съобщиха, че петролните запаси са паднали най-много през последните шест седмици. Днес се очаква да излезе докладът на енергийното министерство на САЩ, който може да покаже, че запасите от суровината падат в седма поредна седмица, което е най-дългата серия от спадове за последните две години.

"Запасите от петрол са все още сравнително големи в сравнение с преди, но данните са положителни за цената на петрола", коментира Бен Уестмор, икономист в National Australia Bank Ltd. в Мелбърн, който прогнозира, че петролът ще струва средно 113 долара за барел през третото тримесечие на годината.

Цената на петрола с доставка през август се увеличи с 85 цента до 98,35 долара за барел в електронната търговия в Ню Йорк. Контрактите, които изтичат днес, нараснаха с 1,57 долара до 97,50 долара за барел вчера. Цените са с 27% по-висока спрямо миналата година.

Цената на петрола сорт брент с доставка през септември е нагоре с 94 цента, или 0,8%, до 118 долара за барел в лондонската търговия. Вчера контрактите се повишиха с 1,01 долара, или 0,9%, до 117,06 долара за барел.

Запасите от петрол в САЩ са намалели с 5,2 млн. барела до 354,2 млн. барела за седмицата, приключваща на 3 юни, показа докладът на Американския петролен институт. Докладът на енергийното министерство днес пък може да покаже, че запасите се понижават с 2 млн. барела през миналата седмица, показва проучване на Bloomberg News.

Вчера стана ясно, че новото строителство на жилища в САЩ се е увеличило над очакваното през юни, достигайки 6-месечен връх, а разрешителните за бъдещо строителство са нараснали неочаквано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още