IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна след отпускането на поредния транш за Гърция

Европейските финансови министри разрешиха изплащането на заем в размер на 8,7 млрд. евро на Гърция

10:00 | 04.07.11 г.
Петролът поскъпна след отпускането на поредния транш за Гърция

Цената на петрола се повишава в началото на новата седмица, след като Европа разреши изплащането на поредния транш от заема за Гърция. Това ограничава спекулациите, че дълговата криза в страната ще доведат до провал на икономическото възстановяване на региона, пише Bloomberg.

Фючърсите на лекия суров петрол, търгуван в САЩ, се повишават с 0,4%, след като европейските финансови министри разрешиха изплащането на заем в размер на 8,7 млрд. евро на Гърция. Другата причина за ръста е доклада, който показа, че САЩ неочаквано са увеличи производството си през юни.

Цената на петрола с доставка през август нараства с 53 цента до 95,47 долара за барел в електронната търговия в Ню Йорк. Контрактите паднаха с 48 цента, или 0,5 на сто, до 94,94 долара за барел в петък. Цените са с 32% по-високи спрямо изминалата година.

Цената на петрола сорт брент с доставка през август е на ниво от 112,01 долара за барел, което е ръст от 24 цента спрямо цената на затваряне в петък.

"Има надежда, че проблемите се решават и балансът в света ще се върне, а като резултат на това ние ще се нуждаят от повече суровини", каза Джонатан Барат, управляващ директор в Commodity Broking Services Pty в Сидни, който прогнозира, че цената на петрола ще е средно  100 долара за барел през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още