IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът записа най-слабото си тримесечие от три години насам

Между април и юни лекият суров петрол поевтиня с 11 на сто, докато брентът отстъпи с 4,2 на сто

10:19 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът записа най-слабото си тримесечие от три години насам

Приключилото вчера тримесечие се оказа най-слабо за петрола за последните близо три години, пише Bloomberg. През него лекият суров петрол, търгуван в САЩ, изгуби цели 11 на сто от цената си. В същото време брентът поевтиня с 4,2 на сто.

Вчерашната сесия на нюйоркската борса донесе ръст на петролните контракти с доставка през август от 0,7 на сто до 95,42 долара за барел. По този начин лекият суров петрол записа 30% поскъпване в рамките на последните 12 месеца.

През нощта обаче котировките смениха посоката си и тази сутрин губят 0,9 на сто до 94,52 долара за барел. Въпреки това суровината е на път да постигне седмичен ръст от 4 на сто.

Причина за отстъплението на черното злато от тази нощ станаха спекулации, че при най-големите потребители на суровината – САЩ и Китай, може да се очаква забавяне на потреблението. Така петролът премина на негативна територия за пръв път от четири дни насам.

Тази сутрин петролът сорт брент се движи със спад от 0,8 на сто до 111,60 долара за барел. През второто тримесечие суровината поевтиня с 4,2 на сто, а в средата на юни бе достигната рекордно висока премия между брента и лекия суров петрол – цели 22,29 долара за барел.

Основната сила, която натисна петрола под 100 долара за барел, беше новината, че Международната агенция по енергетика планира освобождаването на част от стратегическия си резерв с цел успокояване на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още