IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резкият спад в цените на царевицата може да отслаби инфлацията при храните

Съобщение за неочаквано големи засадени площи с царевица бе в основата на поевтиняване на фючърсите в САЩ с 9,9%

10:21 | 01.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цената на царевицата претърпя най-големия си спад от 15 години вчера, предизвиквайки спекулации, че високите цени на хранителните стоки може да започнат да намаляват, съобщи ВВС. Суровината поевтиня с 10%, след като от американското министерство на земеделието съобщиха, че фермерите в обширни региони на щатите Айова и Минесота са засели неочаквано големи количества.

Цените на останалите култури, включително соята, също спаднаха на фона на спекулациите, че нивото на бъдещите запаси също ще остане високо.

През последните месеци царевицата достигна рекордни висоти, помагайки за подклаждане на инфлационните опасения.

Фючърсите на царевицата, които се намираха точно под рекордната цена за всички времена от 8 долара за бушел в началото на юни, приключиха вчерашната сесия в САЩ с понижение от 9,9% до 6,29 долара за бушел, като в един момент спадът бе дори 12%.

Фючърсите за пшеницата се понижиха с 8,8%, а на соята – с 2,1%.

В ранната търговия на азиатските борси спадът продължи и днес, като фючърсите на пшеницата регистрираха спад от почти 2%.

„Има някои големи изненади в доклада“, заяви Карл Сицър, експерт по суровините  в  MaxYield Cooperative в Айова.

В документа се посочва, че фермерите са засадили 92,282 млн. акра с царевица през тази пролет, което е доста над средната оценка от 90,767 млн. акра. Това става на фона на вдигането на едногодишното ембарго за износ на зърнени култури от Русия, което влиза в сила от днес.

По-скъпите зърнени култури доведоха до повишаване на цените на хранителните стоки, като всичко – от месото и тестените произведения до безалкохолните – вече струва повече в супермаркетите.

Богата жътва през август изглежда ще забави инфлацията на хранителните стоки, която според прогнозите трябваше да нарасне с 3%-4% в САЩ до края на годината.

Анализатори припомнят, че обикновено са нужни 6 месеца промяната в цените на суровините да се отрази в цените на хранителните стоки на дребно.

„На всички, които виждахме оскъдните доставки ... ни бе доказано, че грешим“, каза Джейсън Уорд, анализатор в Northstar Commodity. Въпреки това той подчерта, че допълнително засетите площи все още трябва да бъдат ожънати, а реколтата може да се понижи при лошо време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още