IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Танака: МАЕ е готова да освободи допълнителни количества петрол

Изпълнителният директор на агенцията смята, че единствен тест за точната цена на петрола е поддържането на нивото на световното икономическо възстановяване

19:10 | 24.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Международната агенция за енергетика (МАЕ) е готова да освободи още петрол от запасите си ако това е необходимо, заяви изпълнителният директор на агенцията Нобуо Танака пред CNBC.

“Готови сме да действаме по всяко време и ако се налага, ще продължим“, каза Танака.

Вчера МАЕ изненадващо обяви, че ще освободи 60 млн. барела петрол от стратегическите запаси на 28 държави. Съобщението причини шокова вълна по световните пазари и смъкна цените на петрола до около 91 долара за барел, което е най-ниското ниво от февруари насам.

„Единственият тест за точната цена на петрола е дали можем да поддържаме нивото на световното икономическо възстановяване. Същевременно искаме да поддържаме нивото на инвестиции и проучване“, добави Танака.

„Убедени сме, че пазарът става все по-свит, така че ако не увеличим освобождаването, може да очакваме доста по-сериозно положение и твърди приземяване за икономиката“, смята той.

Решението на МАЕ дойде след нарушението в пазарните доставки, причинено от размириците в Близкия Изток и разделението между държавите-членки на ОПЕК дали да бъдат увеличени добивите.

Агенцията иска и да предотврати евентуален ръст на цените на енергоносителите.

От МАЕ смятат, че кризата в Либия е изтеглила 132 млн. барела петрол от пазара до края на май и прогнозират, че либийският петрол няма да достига до пазара до края на годината.

60 млн. барела представляват световното потребление едва за 17 часа.

От МАЕ посочиха, че освобождаването на петрола е в отговор на „надвисналата заплаха от дефицит“, който може да застраши световното икономическо възстановяване.

„Ние не предвиждаме добри цени или лоши цени“, твърди Танака. По думите му не само спирането на либийските доставки, но и последиците от разрушителното земетресение в Япония продължават да се отразяват на пазара.

Някои от държавите-членки на ОПЕК предупредиха вчера, че може да реагират срещу решението на МАЕ със свиване  на предлагането.

„Има различия в ОПЕК и част от страните нямат свободен капацитет от допълнителни мощности. Опитваме се да работим заедно и да стабилизираме пазара“, подчерта Танака.

Той изтъкна, че мерките са „само краткосрочни“ и според него в дългосрочен план цената на петрола ще нараства.

"МАЕ може да бъде изкушена да удължи освобождаването с още 30 дни, но в даден момент очакваме принципно свитият пазар да принуди агенцията да се предаде на по-високите цени“, твърди анализатор на  Deutsche Bank.

Според Нийл Аткинсън, директор на отдела за изследвания в енергетиката и анализатор в Datamonitor, решението на агенцията е ясно основано на политически натиск, оглавяван от САЩ.

„Администрацията на Обама се ужасява от цена 4 долара за галон бензин през 2012 г., когато избирателите ще застанат пред урните. Неспособността на ОПЕК да постигне съгласие преди 2 седмици във Виена сега рефлектира ужасно върху тях, тъй като изгубиха доверието като регулативен орган на цената“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още