IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка иска цените на храните да бъдат хеджирани

Инициативата трябва да помогне на развиващите се страни да спечелят до 4 млрд. долара чрез застраховка срещу промени на цените на земеделските стоки

12:04 | 22.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Световната банка иска цените на храните да бъдат хеджирани

Световната банка предприе екзотична стъпка, имаща за цел да насърчи компании от развиващия се свят да купуват застраховки на деривативните пазари срещу резки промени на цените на храните. Подобни сделки биха позволили хеджирането на храни за 4 млрд. долара, пише Financial Times.

Сделката с инвестиционната банка JPMorgan е сключена в момент, когато страни като Китай и Индия се опитват да се справят с второ поредно покачване на цените на земеделските стоки след хранителната криза от 2007 г. - 2008 г.

Инициативата, която е планирана да съвпадне с първата среща на земеделските министри на страните от Г-20, може да срещне опозиция, тъй като политици в редица развити страни - от САЩ до Франция, се опитват да овладеят „прекомерните“ спекулации с деривативи на борсово търгувани стоки.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик, заяви във вторник, „че разумното финансово инженерство с инструменти за контрол на риска на земеделските храни може да направи живота на бедните по-лесен“.

Зелик допълни, „че се намираме в период на изключително волатилни цени на храните и това крие реален риск за най-уязвимите страни“.

Цените на храните „са най-сериозната опасност“, пред която са изправени развиващите се страни, допълва той.

Предложеният от световната банка инструмент е насочен към частния сектор в развиващия се свят, където според сделката JPMorgan ще предлага прости инструменти за хеджиране.

Световната банка ще поеме кредитен риск за 200 млн. долара, като JPMorgan, един от най-големите дилъри на борсово търгувани стоки в САЩ, също ще поеме риск за подобна сума.

Според Световната банка подобни финансови операции би трябвало да помогнат на развиващите се страни да спечелят до 4 млрд. долара. Институцията обяви, че е възможно и други банки да се присъединят към инициативата на по-късен етап.

Употребата на финансова застраховка или хеджиране на цените на борсово търгуваните земеделски стоки е широко разпространена практика в развития свят и особено в САЩ, Канада, Австралия и Франция. Тази практика доведе и до създаването на Chicago Board of Trade преди повече от 100 години.

Много развиващи се страни имат съвсем малък опит в използването на деривативи, както в държавния, така и в частния сектор.

В необичайна стъпка тази година Мексико обяви, че правителството е купило фючърси, за да се застрахова срещу ефектите от повишаващите се цени на царевицата, основна храна за 112-милионната страна.

През 2008 г. Египет също хеджира около една трета от вноса на пшеница, като закупи „кол опции“ – договори, даващи правото, но и не задължаващи притежателя, да купува при определена договорена цена на определена дата. Гана, вторият най-голям производител на какао в света също хеджира експозицията си към промени на цената на какаото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 13 години
Договорил съм 20 плодородни години и хубаво време, не за да ограбват народа и държавата ми с хеджиране. От застрахователи не ми пука, щото не са ме пазили от черна магия досега. Предлагам ви да не правите анонимни обаждания, с които да тормозите семейството ми, щото ще ви върна глупостите наведнъж като на Фукошима и като на Кадафи та да знаете какво струват договорките с мен. Не се опитвайте да ме лъжете или да се пробвате да ме изненадате, знам мислите ви и знам кое може да се случи и кое не. Усетя ли че тормозите някой от семейството ми ще ви взема душите евтино и ще ви направя роби на най-тъпия на оня свят. Подпис Николай ЧоневСкопо не съм ритал дребни дяволи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
citizen_bg
преди 13 години
Еврейски номера! Друсаш дървото с маймуните, а те да се застраховат да не изпопадат! Спекулираш по цял свят с всичко, а след това цените се вдигали! Ами ще се вдигат! Спекулантите от какво ще живеят!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ropotamo
преди 13 години
Цитат:подобни финансови операции би трябвало да помогнат на развиващите се страни да спечелят до 4 млрд. долараАко може да попитам - ако някои ще "спечелят до 4 млрд. долара", то тогава, кой ще ги загуби? Т.е. за чия сметка ще са загубите. И ако тази печалба е почти сигурна (както казва СБ), то тогава кой кръгъл *** отива на почти сигурна загуба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Fiscalist
преди 13 години
....Инициативата... ще напълни джобовете на JP Morgan...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ABBA
преди 13 години
Човечеството отдавна знае как да си играе с климата. Руснаците миналата година изядоха сопата. Това е пак лизачество към Америка. Който не се е застраховал, ще му спретнат суша и пожари за назидание с HAARP-чето. Американците нагло осребрят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още