IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите около Гърция натежаха на цената на петрола

Неуспехът при постигането на съгласие около бъдещата помощ на страната прекъсна поскъпването на суровината от вчера

09:59 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите около Гърция натежаха на цената на петрола

Цената на петрола отстъпи от триседмичния връх, достигнат при търговията вчера. Причина за това е дълговата криза в Европа, чието влияние надделя над по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ и над спада в запасите от суров петрол в страната, пише Bloomberg.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 2,1 на сто до 99,37 долара за барел, регистрирайки най-силния си ръст от 18 май насам.

В основата на това движение бяха данните за по-малкото от очакваното понижение на продажбите на дребно в САЩ, както и обявеният от Американския петролен институт ръст на петролните запаси от 3,01 млн. барела през последната седмица.

След края на сесията обаче настроенията се смениха, главно заради неуспеха на финансовите и икономически министри на страните от еврозоната за постигане на съгласие относно бъдещите действия за спасяване на Гърция.

Заради това лекият суров петрол отстъпи с 0,3 на сто през нощта до 99,06 долара за барел.

Тази сутрин на борсата в Лондон петролът от сорта брент с доставка през юли отстъпва с 0,5 на сто до 120,72 долара за барел.

Очаква се в петък (17 юни) германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози да се срещнат в Берлин, за да се опитат да преодолеят разногласията си по спасяването на Гърция, чийто кредитен рейтинг бе понижен тази седмица до най-ниското ниво от Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още