IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия готова да осигури още газ за Германия

Всяка година Русия добавя към доказаните си запаси повече газ, отколкото добива, твърди председателят на руското Газово общество Валерий Язев

16:59 | 14.06.11 г.
Русия готова да осигури още газ за Германия

Във връзка с отказа на Германия от ядрената енергетика Русия е готова да й предостави допълнителни количества газ, заяви днес заместник-председателят на руската Държавна дума и президент на руското Газово общество Валерий Язев на среща с германски депутати, съобщи РИА „Новости“.

Отговаряйки на въпроси на германските си колеги дали Русия ще има достатъчно газ, ако се вземе предвид, че евентуално ще се наложи „да бъде заменена ядрената енергетика в Германия“, Язев обърна внимание, че за 45-годишната история на доставки на руското „синьо гориво“ в Германия е имало само два случая на прекъсването им – през 2006 и 2009 г., и двата пъти по вина на Украйна.

„За да бъдат премахнати транзитните рискове, изграждаме „Северен поток“, това са още 55 млрд. кубически метра газ годишно, изграждаме „Южен поток“, който ще се свърже със северния в Чехия“, посочи той.

„Що се отнася до добивите, то добиваме 650 млрд. кубически метра газ, а до 2030 г. ще добиваме 1 трилион кубически метра“, съобщи председателят на газовото общество.

„При това разполагаме със суровинната база – откритите ресурси са 253 трлн. кубически метра газ, а доказаните запаси – 48 трлн. И всяка година добавяме повече газ към доказаните запаси, отколкото добиваме“, твърди той.

Според него проблемът не е в Русия, а в Европейския съюз. „Най-сериозната бомба под енергийната сигурност на Европа е „третият енергиен пакет“, който сега се включва на ниво национални законодателства и подкопава основата на дългосрочните договори“, формулира той притесненията на руската страна.

За Язев е „съвършено очевидно, че световната енергийна сигурност през този век е невъзможна без атомна енергетика“.

„Дори Фукушима да спре програмата за развитие на световната атомна енергетика, паузата в някои държави ще бъде за година, две, три. Нито самата Япония, нито Русия, нито Франция, нито Америка ще прекратят своите атомни програми“, убеден е той. 

Председателят на газовото общество смята, че аварията в японската АЕЦ е „специален случай“, тъй като „в зона на сеизмична активност на брега на океана е построена АЕЦ с реактори от т. нар. „кипящ“ тип".

На свой ред ръководителят на германската делегация и координатор на парламентарната група от Бундестага с руската Държавна дума Бернхард Кастер констатира, че „в рамките на преориентирането в енергийния сектор газът придобива все по-голямо значение“. "Трябва да решим проблемите с газа и суровините, Русия е важен партньор за нас", каза той.

На срещата е била подчертана необходимостта „от влагането на инвестиции в газови електростанции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още