IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела губи до 21 млрд. долара годишно от дотирането на бензина

Установената цена за барел е 3,5 долара, докато на световните пазари той се търгува за 120 долара

09:53 | 13.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Венецуела, която е сред основните износители на петрол в световен мащаб, всяка година губи до 21 млрд. долара заради държавните дотации за бензина, се посочва в доклад на нюйоркския филиал на инвестиционната банка Nomura, цитиран от РИА „Новости“.

Президентът на страната Уго Чавес бе обявил, че загубите за държавния бюджет по това перо са 1,5 млрд. долара.

В момента литър бензин се продава във Венецуела за 2,2 цента. Според оценките на специалистите ежедневните потребности от бензин в страната са 500 000 барела. Властите в страната са фиксирали цената на бензина на 3,5 долара за барел (159 литра), докато на световните пазари тя е 120 долара.

Венецуелците, живеещи в пограничните райони с Бразилия, Гаяна и Колумбия, не пропускат да се възползват от разликата в цените чрез нелегален бизнес.

Ежедневно десетки хиляди венецуелски шофьори преминават границата, за да продават евтин бензин. Печалбите от нелегалния бизнес достигат 4 000%.

През ноември миналата година венецуелските власти бяха принудени да поставят на всеки автомобил специален чип, за да ограничат броя на зарежданията.

Мярката обаче се оказа неефективна, тъй като веднага на черния пазар започна продажба на фалшиви чипове за 20 долара бройката.

Банка Nomura има клонове в 30 държави и предлага брокерски и консултантски услуги на международно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още