IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните остават близо до рекордните нива

Цените на храните се очаква да останат „високи и волатилни“ и през следващите години, коментират анализатори

17:15 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на храните остават близо до рекордните нива

През май глобалните цени на храните се задържаха на нива, близки до рекордните, като месото и млечните продукти отбелязаха ръст, допринасяйки за инфлационния натиск, който може да обрече милиони хора на глад, дори при понижаващи се цени на зърното, пише Bloomberg.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (FAO), който следи цените на 55 храни, се понижи до 232,4 пункта от 234,8 пункта през април, се казва в доклад на организацията. Индексът се изкачи до рекордните 237,7 пункта през февруари.

Индексът на FAO за месни храни се повиши до рекордни нива, воден от рекордни цени на телешкото и агнешкото и повишения при пилешкото и свинското. Цените на фуражните храни, включително царевицата, са на път да се удвоят през следващите две десетилетия, освен ако не се вземат незабавни мерки, посочва доклад на Oxfam International, публикуван миналата седмица. Световните запаси от зърно ще се понижат за втора поредна година до края на юни 2012 г., се казва в прогноза на International Grains Council от 26-ти май.

„Високите цени (на храните) не са нещо, което ще премине за един сезон“, казва Абдулареза Абасиан, главен икономист на  FAO. „Фундаментите са все така притеснителни. Ситуацията е много тежка за почти всички суровини“.

Колебанията в цените на земеделската продукция ще се запазят и през следващите години поради разминаването между предлагането и търсенето, докато цените на храните се очаква да останат „високи и волатилни“, казва Хафез Ганем, заместник-директор на FAO.

Опасни нива

„Опасните нива“ на цените на храните обрекоха на бедност около 44 млн. души през юни, заяви президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик през февруари. Други 10 млн. може да изпаднат в същото положение, ако индексът на храните на ООН се повиши с още 10%, се казва в доклад на Световната банка от 16-ти април. Броят на гладуващите по света за миналата година се понижи до 925 млн. от над 1 млрд. през 2009 г., разкриват данни на  FAO.

Докато цените остават високи, „дори страни, които не са имали висока инфлация при храните остават уязвими“, казва Абасин. „По принцип опасността от по-висока инфлация може да е намаляла, но в много страни цените тепърва ще трябва да се изравнят със сегашните нива."

На 7 април Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти, присъединявайки се към Китай и Швеция, които повишиха цената на кредитирането през тази година в опит да контролират инфлацията, която отчасти допринася за високите цени на храните.

Цената на царевицата в Чикаго се е удвоила през последните 12 месеца поради спекулации, че най-големият производител в света - САЩ, няма да успее да възстанови световните запаси.

За същия период цената на пшеницата се е повишила със 72%, след като наводнения съсипаха реколтата в Канада и Австралия, докато суша понижи добива в Русия и Европа. Цената на соята в нараснала с 49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още