IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът пада заради спекулации, че ОПЕК ще увеличи производството

Срещата на организацията на страните износителки на петрол е утре във Виена

09:22 | 07.06.11 г.
Петролът пада заради спекулации, че ОПЕК ще увеличи производството

Цената на петрола отстъпва за трети пореден ден в Ню Йорк заради опасения, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да увеличи производствените квоти по време на срещата си утре във Виена, пише Bloomberg. Фючърсите губят с 0,7% днес, след като вчера паднаха до най-ниското си ниво от две седмици.

ОПЕК може да повиши производствените квоти, казаха от Barclays Plc. вчера. Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви на 19 май, че има "спешна нужда" от повече петрол, за да се намалят високите цени на суровината, които заплашват икономиката.

ОПЕК няма да обяви увеличаване на квотите, показва обаче проучване на Bloomberg, направено сред анализатори в периода 24-31 май. Венецуелският министър на петрола Рафаел Рамирес също каза, че е малко вероятно групата да повиши производството.

"Резултатът от срещата на ОПЕК ще бъде от ключово значение", каза Бен Уестмор, икономист в National Australia Bank Ltd. в Мелбърн. Той прогнозира, че цената на петрола ще е средно 113 долара за барел през третото тримесечие.

"Има спекулации, че ОПЕК може да повиши производствените квоти, заради притеснения от някои членове на организацията, че високите цени на петрола водят до намаляване на търсенето", каза икономист в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Петролът с доставка през юли се понижи с 68 цента до 98.33 долара за барел в електронната търговия на Ню Йорк.

Поевтиняването при петрола сорт брент с доставка през юли е до 114,10 долара за барел, или с 47 цента. Вчера контрактите загубиха 1,36 долара, или 1,2 на сто, до 114,48 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още