IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oxfam: До 20 години цените на храните ще се увеличат с между 120 и 180%

Половината от този ръст ще се дължи на промените в климата, останалата част - на повишеното търсене

09:10 | 31.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Oxfam: До 20 години цените на храните ще се увеличат с между 120 и 180%

Цените на основните храни ще се увеличат повече от два пъти до 20 години, предупреждава влиятелната неправителствена организация Oxfam.

Според прогнозата до 2030 година ключовите продукти ще поскъпнат между 120% и 180%.

Половината от увеличението ще се дължи на климатичните промени. Неправителствената организация призовава световните лидери да засилят регулацията на пазара на храни и да се заемат по-сериозно с климатичните промени.

„Системата на производство и търговия с храна трябва да бъде променена, ако искаме да преодолеем предизвикателствата на климатичните промени, увеличаващите се цени на храните и недостига на земя, вода и енергия”, обяснява директорът на Oxfam Барбара Стокинг пред ВВС.

Световната банка също предупреди, че поскъпването на основните продукти обрича милиони хора на изключителна бедност.

През април световната финансова институция отчете, че проблемите в Близкия изток и Северна Африка са качили цените на храните с 36% за една година.

Според Oxfam световните лидери трябва да се обединят около нови правила, които включват регулация на пазара на храни, повишаване на резервите, край на политиката за насърчаване на производството на биодизел и инвестиции в малки ферми.

„Спим пред лицето на катастрофа, която може да бъде избегната”, предипруждава директорът на неправителствената организация.

Един от всеки седем души в света гладува, въпреки че планетата може да изхрани всички, смята Стокинг.

Още новини от света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
simo.smo
преди 13 години
http://***.zerohedge.com/article/time-celebrate-recovery-food-stamp-usage-hits-fresh-recordЯ пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
vstoykov
преди 13 години
Когато се заговори за "регулация" на цените в условията на пазарна икономика става страшно. Още по-страшно е, че мнозинството счита, че регулацията е нещо добро. Масовото невежество (незнанието на основни икономически принципи) е много опасно за хората. Експериментално е доказано, че когато по време на криза (голяма инфлация) се направят опити за регулация на цените става по-страшно - създава се черен пазар, който работи на още по-високи цени, защото трябва да си избие повишените разходи за борба с бюрокрацията (плащане на подкупи за да не ги закачат). В същото време производството намалява, защото много малко хора могат да си позволят да купуват на черния пазар, а легално никой не продава, защото това би му гарантирало загуби (никой не би произвеждал и продавал на загуба). Поради масовото невежество и екофашизма е доста вероятно да последва още по-страшна криза (вижте например германците как се отказват от ядрената енергетика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
vstoykov
преди 13 години
Глобалното затопляне действително води до подобряване на условията за отглеждане на селскостопанска продукция. Защото растенията растат по-добре когато има повече топлина (разбира се в определени граници) и въглероден диоксид. Растенията дишат въглероден диоксид!Проблемът е обаче, че вероятно е започнало глобално застудяване, а не глобално затопляне.А още по-голям проблем е "борбата с климатичните промени" (екофашизма). Тази "борба" може да доведе до много страдания и смърт на населението (количеството е съизмеримо с това по време на световните войни).Промяна в климата (глобално затопляне, глобално застудяване) е имало през цялата история на планетата и няма начин това да се спре.Потърсете със следните ключови фрази и думи:Йордан Янков, Глобалната лъжа, ISBN 978-954-497-014-7Борис Комитов, Климатгейт или как изпуши Глобалното затоплянеМайкъл Крайтън, Състояние на страх, ISBN 9545856378Въглеродния двуокис не е замърсителКлиматгейт, Climategate, Ecofascism, Екофашизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Първо, това поскъпване номинално ли ще е или релано - с отчитане на инфлацията? Щото ако е номинално, то значи няма да има никакво поскъпване.Второ, ако храните реално поскъпнат толкова, кое ще поевтинее? Щото нали, при един и същ доход, ако плащаш повече за храна ще трябва да плащаш по-малко за други неща. Например ние в България, както плащаме 30% за храна, ако започнем да плащаме 50%, това съвсем ще срине вътрешния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
varna
преди 13 години
Аман от очакванията за апокалипсисите, с които ни заливат всеки ден! Когато в една нормална държава като САЩ, с трудът на 1% от населението се изхранват хората, да очакваш глад е меко казано преувеличено. Да не говорим пък, че има маса мнения, според които климатичните промени водят към подобряване условията за отглеждане на селскостопанската продукция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още