IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да съкрати газа през Украйна заради „Северен поток“ и „Южен поток“

Украйна може да бъде лишена от около 60% от транзита на газ през нейна територия след построяването на двата нови газопровода

12:48 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да съкрати газа през Украйна заради „Северен поток“ и „Южен поток“

В края на тази година Газпром ще пусне в експлоатация газопровода „Северен поток“, минаващ по дъното на Балтийско море, и около 20 млрд. куб. м газ, който сега се транзитира през Украйна, вече ще минава по новия газопровод. Това е съобщил председателят на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

Излиза, че около една трета от капацитета на „Северен поток“ ще бъде запълнен със „стар“ газ. А украинската компания „Нафтогаз“ по този начин ще се лиши от една пета от транзита на синьо гориво през нейна територия и съответно от около 700 млн. долара (спрямо сегашните разчети) годишни приходи. Това коментира в тази връзка директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

В края на 2015 г. по план би трябвало да влезе в експлоатация и газопроводът „Южен поток“, като постепенно ще достигне пълния си капацитет от 63 млрд. куб. м газ годишно. Според сегашните предвиждания, около две трети от капацитета му също ще бъде запълнен с газ, който сега се транзитира през Украйна. Ако това се случи, то сегашните партньори на Русия при транзита на газ – Беларус и най-вече Украйна, може да бъдат лишени от още 42 млрд. куб. м газ годишно.

По-този начин, смята анализаторът, след няколко години Украйна може да бъде лишена от около 60% от транзита на газ през нейна теритария. В парично изражение това означава около 2,2 млрд. долара годишно (по сегашния курс). 

В същото време Газпром нищо не губи. През януари 2009 г., след двуседмичната газова криза, Газпром подписа договор за транзит на газ през Украйна до 2019 г. В него обаче руският газов гигант не поема задължения за обема на транзитирания газ, въпреки че украинската страна искаше да има такава договореност. Пълният капацитет на украинската газопреносна система е 140 млрд. куб. м газ годишно, но той рядко е достиган.

Капацитетът на системата на Газпром за транзитиране на газ сега е общо 200 млрд. куб. м годишно. С пускането в експлоатация на „Северен поток“ и „Южен поток“ той ще достигне общо 318 млрд. куб. м годишно.

„Новите газопроводи на Газпром за милиарди долари не са му необходими толкова заради недостатъчен капацитет за пренос на газ в Европа, а за да се заобиколи маршрутът през Украйна (и отчасти Беларус), с която Русия периодично има спорове заради цените на газа“, коментира анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още