IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отбеляза леко поскъпване

Въпреки увеличените резерви на суров петрол и бензин в САЩ суровината продължи да поскъпва

20:26 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В началото на днешния ден котировките на петрола се движеха разнопосочно в европейската търговия на фона на по-силния долар и сигналите за отслабване на търсенето на горива в САЩ, предаде AP.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поевтиня с 28 цента до 99,31 долара за барел днес европейската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера същите контракти повишиха цената си с 1,89 долара до 99,59 долара за барел.

В Лондон сортът Брент от Северно море прибави в началото на деня 15 цента до 112,68 долара за барел. По-късно цената му се повиши до 113,59 долара за барел, докато цената за американския лек суров петрол поскъпна с 15 цента на 99,74 долара за барел.

В началната търговия цените на петрола паднаха, преди да бъдат публикувани данните за петролните резерви в САЩ. Цената на сорта Брент се свлече с 1% до 111,50 долара, преди да започне отново да поскъпва.

По данни на американското правителство резервите от суров петрол на най-голямата световна икономика изненадващо са се покачили през последната седмица. Резервите на бензин също леко са се повишили, докато запасите от дизел и топливо са спаднали.

Анализаторът Андре Сенгер предупреждава, че може да има ново покачване на цената, ако в Йемен се стигне до гражданска война. Ако това се случи, страната в Аденския залив може, подобно на Сомалия, да се превърне в база за пиратите. Така транспортирането на петрол през Червено море през Суецкия канал може да стане още по-несигурно.

Междувременно стана ясно, че до 2030 година Китай ще изравни потреблението си на петрол със САЩ, показва оценка на британската банка Standard Chartered Bank, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според публикувани днес изчисления на анализаторите от банката до две десетилетия всяка от икономиките на Китай и САЩ ще потребява от 17 до 18 млн. барела петрол в денонощие. По този показател Китай ще изпревари страните от ЕС по-рано.

Според Standard Chartered Bank това ще се случи до настъпването на 2020 г., когато равнището на потребление на петрол в китайската икономика ще бъде 13-14 млн. барела на денонощие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още