IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната агенция по енергетика предупреди ОПЕК да увеличи производството

В противен случай западните държави може да отблокират стратегическите си резерви от петрол за първи път от 2005 г. насам

10:02 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Международната агенция по енергетика предупреди ОПЕК да увеличи производството

Страните износителки на петрол бяха предупредени да увеличат производството, за да защитят глобалното икономическо възстановяване.

В противен случай западните държави може да разблокират стратегическите си резерви от суровината за пръв път от 2005 насам, съобщава Financial Times.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) подтикна Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличи производството, подчертавайки, че съществува „очевидна спешна нужда от допълнителни доставки”.

"Готови сме да обмислим използването на всички мерки, които са в правомощията на членките на МАЕ”, се казва в изявлението на агенция.

Тези мерки включват ограничаване търсенето на петрол и прибягване до резервите на страните членки на организацията, които се оценяват на 1,6 млрд. барела.

Решението за ползване на този резерв може да се вземе от борда на агенцията, в който са представени всичките 28 държави членки.

Такова решение досега е било вземано само два пъти. Първият случай бе през 1991 г., когато западните съюзници атакуваха Ирак в отговор на неговата инвазия в Кувейт, което лиши пазара от 4,3 млн. барела дневно. Вторият път бе по време на урагана Катрина в САЩ, който преустанови производството на 1,5 млн. барела дневно.

За да се вземе решение за отблокиране на резерви, трябва да е налице спиране на петролни доставки, като МАЕ вероятно ще се аргументира с намаленото производство от Либия след началото на гражданската война в страната през февруари.

Последните оценки на МАЕ за петролния пазар показват, че производството на ОПЕК е намаляло с 1,3 млн. барела дневно след началото на либийската криза.

Според агенцията периодът на намалено производство в Либия може да се проточи. Преди да започнат размириците, страната произвеждаше по 1,58 млн. барела на ден през януари.

Според Хелън Хентън, ръководител енергийни и екологични анализи в Standard Chartered, членките на ОПЕК е малко вероятно да се споразумеят за увеличаване на производствените квоти по време на срещата си във Виена идния месец.

Вместо това, някои отделни производители, начело със Саудитска Арабия, може едностранно да повишат производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още