IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да ограничи износа и на полупреработен бензин

Това се предвижда ако въпреки забраната за износ на бензин реши проблема с недостига на вътрешния пазар

14:08 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да ограничи износа и на полупреработен бензин

Заплахата на руските власти относно възможността в нефтения отрасъл на страната да бъдат въведени допълнителни мерки за преодоляване на дефицита на бензин на вътрешния пазар придоби реални очертания, пише руското издание РБК daily.

Това стана, след като министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко предупреди, че ако проблемът със снабдяването с горива за вътрешния пазар продължи, то правителството може да повиши износните мита и на междинните суровини за производство на течни горива.

За решаване на проблема, в края на април Русия забрани износа на бензини през май, но към средата на месеца недостигът в страната продължава. 

„Ако продължи сложната ситуация със снабдяването с бензин, могат да бъдат предложени допълнителни мерки за преодоляването й. Става въпрос за частично преработения бензин, който служи за производство на високооктанови бензини, както и за т.нар. вакуумен газьол – не е изключено техните експортни мита да се повишат“, заяви Шматко.

По думите му, дали това допълнително ограничение ще бъде въведено, ще се реши през юни, след анализ на състоянието на пазара на горива в страната.

    

Руската държава още от началото на годината се опитва да контролира пазара на нефтопродукти в страната. През февруари на най-големите петролни компании в страната, под заплахата от „трета вълна“ на разследвания от Федерелната антимонополна служба, беше предложено да понижат едновременно както цените на едро, така и на дребно, което те и направиха.

В резултат обаче износът на готови горива стана по-изгоден и компаниите се преориентираха основно към външните пазари. Така че износът на нефтопродукти почти доведе до бензинова криза в някои региони на страната и принуди руските власти да прибегнат до ново вмешателство в пазарните процеси, като забраниха износа на бензин през май.

Тогава пък като известна компенсация на тази забрана, петролните компании видяха износа на частично преработен бензин, който може да се използва в химическата промишленост или след допълнителна обработка – за получаване на високооктанови бензини.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още