IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата със спад, котировките трайно остават под 100 долара

Движенията на долара и предупреждението на Обама за опасност от нова рецесия са в основата на пазарните настроения

08:57 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът започва седмицата със спад, котировките трайно остават под 100 долара

Цената на петрола започна новата седмица с понижение, като с основна роля за това са поскъпването на щатския долар от петък и предупреждението на американския президент Барак Обама, че икономиката на страната отново е заплашена от рецесия, пише Bloomberg.

Днес доларът отстъпва минимално позиции срещу еврото на фона на скандала около ръководителя на Международния валутен фонд Доминик-Строс Кан, който бе арестуван с обвинение в сексуален тормоз в Ню Йорк, съобщава Ройтерс. В петък обаче американската валута поскъпна с над процент, доближавайки се до 1,40 EUR/USD.

Повишението в курса на долара по правило води до по-нисък интерес към инвестициите в суровини.

Макар и минимално, отстъплението на долара днес идва след предупреждението на президента на САЩ Барак Обама, че страната е заплашена с дори по-тежка рецесия от тази, която вече бе преживяна. Такъв сценарий според него е напълно вероятен при положение, че не бъде гласувано увеличение на тавана, до който американското правителство може да поема нови дългове.

Към момента този таван е 14,3 трлн. долара и според анализатори той ще бъде достигнат съвсем скоро.

През нощта на платформата за електронна търговия на борсата в Ню Йорк цената на лекия суров петрол губи 1,3 на сто до 98,34 долара за барел. Търгуваният в Лондон сорт брент пък поевтинява с 0,7 на сто до 113,04 долара за барел.

За миналата седмица лекият суров петрол с доставка през юни поскъпна с 2,5 на сто. Брентът пък повиши цената си с 4,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още