IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs прогнозира нов ръст при суровините

Дълбочината на корекцията от миналата седмица дава перспективи, посочват анализатори на банката

14:20 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs прогнозира нов ръст при суровините

Спадът на пазара на борсово търгувани стоки, който миналата седмица изтри 99 млрд. долара, прогони спекулантите. Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., които предвидиха корекцията, да прогнозират възстановяване, пише Bloomberg.

Комбинацията от по-бавен ръст в сектора на услугите в САЩ и намалелия брой на индустриални поръчки в Германия предизвикаха понижаването на индекса Standard & Poor’s GSCI, следящ 24 борсово търгувани стоки, с 11% за 5 дни – най-дълбокият спад от декември 2008 г.

Корекцията изтри ръста на индекса, натрупан от средата на март. Все пак, в края на миналата седмица пшеницата, цинкът и златото започнаха да се възстановяват, като повод за това даде обявяването на по-добри от очакваните данни за заетостта в САЩ.

„Като се имат предвид мащабите на корекцията, съществува потенциал за растеж (на пазара на борсово търгувани стоки) особено през втората половина на годината, когато очакваме макроикономическите показатели да са по-слаби“, заяви Джефри Кюри, директор за търговията със суровини на Goldman в интервю на 6-ти май.

Преди месец Кюри посъветва инвеститорите да внимават с борсово търгуваните стоки. „В съвсем краткосрочен план ние ще сме внимателни“, допълва сега той.

На 6 май стойността на всички 24 борсово търгувани стоки в S&P GSCI беше около 805 млрд. долара, в сравнение с 891 млрд. долара на 29 април. За измерител се използва стойността на откритите позиции за покупка на тези суровини на база най-близкия възможен месец на доставка.

За същия период при ценните метали бе отчете спад от 132 до 119 млрд. долара.

Борсово търгуваните стоки се представяха по-добре от акциите, облигациите и долара за 5 поредни месеца до края на април – най-дългият подобен период от 14 години. Те бяха подкрепяни от прогнозите, че търсенето ще надхвърля предлагането при всички суровини от петрола до медта и царевицата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още