IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто се изстреля с 28% през април, златото поскъпна с над 8%

И в последната сесия за месеца златото стигна нов рекорд на фона на поевтиняващия долар и страховете от инфлация

09:42 | 30.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Среброто се изстреля с 28% през април, златото поскъпна с над 8%

Април се оказа изключително силен за инвестициите в злато и сребро месец. Двата благородни метала донесоха значителни печалби на инвеститорите, отбелязвайки поредица от исторически рекорди.

Върхови постижения имаше и в последната борсова сесия за месеца. Вчера в Ню Йорк златото с доставка през юни поскъпна с над 25 долара (1,7 на сто) до 1 556,40 долара за тройунция. Това бе най-големият дневен ръст на котировките от 4 ноември насам, пише MarketWatch.

Среброто с доставка през юли пък повиши цената си с 2,2 на сто до 48,60 долара за тройунция.

За седмицата златото с доставка през юни поскъпна с 3,5 на сто, което увеличи месечния ръст до 8,1 на сто. Юлските фючърси върху среброто пък повишиха цената си с 5,5 на сто за седмицата и цели 28% за месеца.

Представянето на среброто от началото на годината е изключително впечатляващо, като инвестицията в ценния метал се е отплатила с 50% възвращаемост само за четири месеца.

Високият интерес към благородните метали идва на фона от опасенията за висока инфлация заради либералната политика на водещите централни банки по света и увеличаващите се цени на петрола и храните.

Основна предпоставка за интереса км златото и среброто е и отстъплението на щатския долар. Вчера доларовият индекс, който следи представянето на зеленит пари срещу кошница от шест основни валути, загуби 0,12 на сто до 73,03 пункта. В четвъртък показателят падна до най-ниското си ниво от юли 2008 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
jbd
преди 13 години
Естествено че не зная какви ще са цените след година - никой не знае. На мен ми остава да си купувам по некоя и друга жълтичка от време на време и да се надявам, че няма да са чак толкова зверски времената дето идат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Аз не претендирам да знам всичко ! Тука май си се объркал. Дори не претендирам като тебе за ТОЧНИ цени след година ха ха хаАз претендирам да знам това което и ти пишеш. Това че златото и среброто НЕ СА БАЛОН и няма как да са при положение че мнооогоо малка част от населението изобщо имат представа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
jbd
преди 13 години
Няма златен балон, защото реално никой не притежава злато. А това, че въпреки, че никой не притежава физическо злато и пак има ръст на цената му, означава че истинския ръст предстои. До година по това време златото ще е 3-4000 долара и към 2000 евро. Верно, че положението в САЩ и Европа е много зле и ще става още (много) по-зле, но все пак никой не знае какво точно ще се случва... може да си сигурен, че много знаеш, а "плебса" нищо не знае, и пак накрая да се окаже, че и ти нищо не знаеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 13 години
Здравейте ,епа и яз да драсна :)))В България няма развит пазар на ценни метали ,сякаш нарочно ....Ако всеки си беше взел някоя паричка от БНБ преди виденовата зима ...Балон при ценните метали не може да има поради невъзможното им печатане :)))) Всъшност те не поскъпват ,само хартията все по-евтина става :))))Затова ли все за зелени технологии говорят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Danny666
преди 13 години
Извини ме ама само да попитам на базата на КАКВО мислиш ??? ха ха хаКарай си таксито и ходи на протести срещу цената на нафффтата ...ха ха ха...Едно ме радва че плебса на много места по света още НЕ РАЗБИРА какво идва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Явор Хофарт
преди 13 години
На златото или на среброто? Или и на двете? Аз лично не виждам какво ще ги спре да достигнат съответно $2000 и $100 за тройунция.. Евтин долар, инфлация в световен мащаб, инвеститорите търсят убежище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Vola.X
преди 13 години
Мисля, че до половин година, посоката ще се обърне, а след около година и половина, цената може да е точно наполовина на сегашната. Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още