IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Среброто с остър спад от близо 5% днес, златото също отстъпва

Котировките на суровините минаха на червено, водени от спада на цената на суровия петрол и медта

16:23 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Цените на суровините започнаха да падат.<i> Снимка: Ройтерс</i></p>

Цените на суровините започнаха да падат. Снимка: Ройтерс

Индексът Standard & Poor's GSCI, който включва 24 суровини, се понижи с 0,9% до 745,49 пункта, което е най-силният дневен спад от 19-и април насам. Котировката за суровия петрол падна с повече от 1%, медта се стопи най-силно от седем седмици насам, а цената на златото тръгна надолу за първи път от десет дни.

Златото загуби 0,8% от стойността си до 1 495,75 долара за тройунция след изкачването до рекордните 1 518,32 долара вчера. Среброто пък падна с 4,8% до 44,66 долара, след като достигна вчера най-високата си стойност за всички времена от 49,79 долара за тройунция.

Днес Федералният резерв започва своето двудневно заседание и се очаква утре да потвърди, че ще приложи за втори път техника, известна като вливане на ликвидност - quantitative easing (QEII), в подкрепа на икономиката. При първата си програма за вливане на ликвидност през 2009 г. и началото на 2010 г. Фед изкупи ипотечно обезпечени облигации за повече от един трилион долара в опит да понижи лихвите по жилищните ипотеки.

„Чувстваме несигурност в паричната политика на САЩ“, заяви по телефона за Bloomberg Доминик Шнидер, анализатор в UBS AG в Сингапур. „Имайте предвид, че именно QEII може да избута нагоре цените на стоките".

Индексът Standard & Poor's GSCI се повиши с около 36% за последната година, стимулиран частично от монетарната политика на САЩ, която спомогна за растежа и стимулира търсенето от страна на инвеститорите и индустриалните потребители. Медта, златото, среброто и каучукът счупиха всички рекорди през тази година, а цената на петрола се покачи до над 100 долара за барел за първи път от началото на финансовата криза през 2008 г.

Металите, търгувани днес на лондонската борса, също отчитат понижение заради загрижеността, че кредитното затягане на Китай, най-големият потребител на мед и алуминий, може да намали търсенето. Правителството в Пекин се опитва да овладее инфлацията и да ограничи ръста на кредитите.

Неотдавна Китай обяви, че разрешава търговията в страната с опции върху курса на юана спрямо други валути – дългоочаквана стъпка, която предоставя на компаниите повече възможности за хеджиране и представлява част от общата политика на Пекин за реформа на валутния режим.

Медта с доставка след три месеца поевтиня с 3,3%, най-силният спад от 9-и март, достигайки до 9 382 долара за метричен тон. Цинкът загуби 4,4% и падна до 2 255 долара за тон, което също е най-лошият спад от седем седмици насам. Фючърсите наваксаха загубите от борсите в Ню Йорк и Шанхай, след като Лондонската фондова борса възобнови търговията днес след двудневната си почивка.

Доларовият индекс поскъпна с 0,5% днес спрямо кошницата от шест основни валути. Индексът е загубил 9,3% през изминалата година.

Спад има и при петрола, като цената на петрола с доставка през юни се понижи с повече от 1% до 111,12 долара за барел на Нюйоркската стокова борса и се търгуваше по 111,83 долара.

„Цената на петрола остава с около 15% над основно подкрепяните равнища, но трябва да остане висока, защото рисковете за доставките вероятно ще се запазят“, заяви Джеръми Фризен, стоков анализатор от Societe Generale SA. „Цените им паднаха днес заради нервност за това, което Фед ще направи“ и опасения за глобалния икономически растеж, твърди още Фризен.

Пшеницата също поевтиня – с 3,2% до 8,33 долара за бушел в Чикаго, което е най-големият еднодневен спад от 12-и април, а цената на царевицата спадна с близо 1,5% до 7,5 долара за бушел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още