IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 31-месечен връх

Котировките обаче бързо отстъпиха заради опасения, че поскъпването е неоправдано голямо с оглед икономическата ситуация

08:14 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола достигна 31-месечен връх

Цената на петрола достигна най-високото си ниво за последните 31 месеца, след което обаче котировките бързо отстъпиха позиции. Това се дължи на спекулациите, че предлагането на петрол е доста по-високо от това, което глобалната икономика може да поеме в условията на продължаващата криза, пише Bloomberg.

За отстъплението на котировките след вчерашното поскъпване допринесе и стабилизирането на американския долар спрямо еврото. Това подейства охлаждащо на интереса към инвестициите в суровини.

„Суровините стават прекалено скъпи, така че инвеститорите прибират печалби при настоящите високи цени”, коментира за Bloomberg Трцу Емори от Astmax в Токио. „Основното, което се следи за определяне на посоката на цените, е валутният пазар”, категоричен е анализаторът.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през юни достигнаха 113,48 долара за барел, което не се беше случвало от 22 септември 2008 година насам. Сесията обаче приключи при 112,28 долара за барел.

Тази сутрин лекият суров петрол се търгува с понижение от около процент до 111,20 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през юни поевтиня с 0,3 на сто до 123,66 долара за барел. Тази сутрин брентът се търгува с леко отстъпление до 123 долара за барел.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се повишава с 0,3 на сто днес. Това е първи ръст за показателя за последните шест дни. От началото на годината доларовият индекс е загубил 6,1 на сто от стойността си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още