IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Дойде време за продажба на петрол

Анализаторите на банката съветват инвеститорите да приберат печалбите от суровината, тъй като предстои несигурен за пазарите период

13:59 | 12.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Дойде време за продажба на петрол

Известните като бичи настроени в дългосрочен план анализатори на американската банка Goldman Sachs предупреждават клиентите си, че е време за прибиране на печалбите от търговията с петрол. Според оценки на банката зад ръста на котировките стои „принос“ на спекулантите от 27 долара на барел, пише Ройтерс.

Трейдъри коментират, че зад острия спад на цената на петрола от вчера и днес стои именно този призив на анализаторите на Goldman. Според тях след коментара на банката се е стигнало до затваряне на позиции и прибиране на печалби след ръста от близо 20 на сто, който котировките натрупаха от началото на годината.

Препоръката на Goldman е за продажба на “CCCP кошницата“ (от англ. - Long Crude, Copper, Cotton And Platinum – дълги позиции в петрол, мед, памук и платина - бел. ред.), която бе препоръчана за търговия през декември. Тогава, чрез тази кошница, на инвеститорите бе препоръчано да заложат на ръст в цената на петрола, медта и някои други суровини.

В рамките на четири месеца инвестицията в тази кошница е донесла 25% възвращаемост. В нея 40% се падат на петрола, по 20% са разпределени в мед и суровини от индекса S&P GXCI platinum, а по 10% се падат на памук и соя.

“Макар да смятаме, че в 12-месечен хоризонт кошницата СССР има възходящ потенциал, в краткосрочен план съотношението риск/доходност не е подходящо за дълга позиция“, обясняват от Goldman Sachs.

„Освен, че се зараждат сигнали за спад на търсенето на петрол в САЩ и че се наблюдава рекордно влияние на спекулантите върху пазара, предстоящите избори в Нигерия и потенциалното спиране на огъня в Либия показват, че част от рисковете, предизвикали ръст на котировките, намаляват“, посочват анализаторите.

Според оценките на Goldman Sachs на всеки милион барела петрол, притежавани от анализаторите, се падат между 8 и 10 цента ръст на котировките.

След засилването на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка в ръцете на спекулантите се е събрало количество от близо 100 млн. барела. Това означава, че само заради това към котировките се е добавила допълнителна „рискова премия“ от около 10 долара на барел.

Данни на Комисията за търговия с фючърси в САЩ показват, че хедж фондовете и финансовите институции имат нетни дълги позиции в петрол за 267,5 млн. барела. При пресмятане на данните с посочените от Goldman оценки става ясно, че между 21,40 и 26,75 долара от настоящата цена на петрола се пада на спекулантите, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
Щом Голдмъните казват да се продава, значи спокойно може да се купува. Пред няколко дни и Бернанке каза нещо подобно, така че бъдещо покачване на цените на петрола е 99% сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
опа - задава се срив на цените.Руснаците ще изпищят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още