IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с най-рязко отстъпление от ноември насам

Вчера и днес суровината губи 4%, като повод за това станаха по-предпазливите прогнози на МВФ за икономическия растеж на САЩ и Япония

09:25 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Цената на петрола върви надолу за втори пореден ден и отстъпи от най-високите си нива през последните 30 месеца заради подновени очаквания, че търсенето на горива ще намалее.

Повод за това дадоха последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) за растежа на японската и американската икономики, които бяха коригирани в посока надолу.

САЩ и Япония са съответно на първо и трето място в света по потребление на петрол, предава Bloomberg.

От базираната във Вашингтон международна финансова институция посочват, че сегашните високи цени на петрола представляват сериозен риск за растежа на световната икономика.

Спадът в цената на петрола дойде и на фона на новините, че либийският лидер Муамар Кадафи е приел пътната карта на Африканския съюз за спиране на гражданската война в страната.

Междувременно в Нигерия, която е най-големият износител на петрол в Африка, подготовката за президентските избори продължава, след като заради лоша организация провеждането им бе отложено за средата на април.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява значително с 1,3% до 108,46 долара за барел в днешната електронна търговия в Азия. Два нови силни вторични труса днес бяха регистрирани в източните и централните части на Япония, което стана причина летището Нарита и метрото в Токио да бъдат затворени.

Майските фючърси на петрола поевтиняха с 2,5% до 109,92 долара за барел във вчерашната редовна сесия в Ню Йорк, като общият спад в цената вчера и днес достигна 4% и е най-силният от ноември насам.

Силен спад регистрира и цената на брента, който се търгува с понижение от близо 1% днес до 122,90 долара за барел, след като вчера поевтиня с 2,1% до 123,98 долара за барел.

Златото с незабавна доставка поевтинява с 0,6% до 1 454,68 долара за тройунция, след като в понеделник цената му скочи до рекордните 1 478,18 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още