IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на петрола се запазват на фона на слабия долар

Американският лек суров петрол поскъпна за кратко над 113 долара за барел

09:35 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Високите цени на петрола се запазват на фона на слабия долар

Цената на петрола остава близо до най-високите си нива за последните 30 месеца на фона на продължаващите размирици в редица страни от Близкия Изток, които нарушиха добива на енергийната суровина в региона.

Поевтиняването на щатския долар, в който се обявяват цените на повечето борсово търгувани стоки, също тласна нагоре цените на петрола през последните дни, пише Bloomberg.

Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута срещу шест други основни валути, се е понижил с 5% от началото на годината, илюстрирайки обезценката на щатската валута.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпва с 0,1% до 112,89 долара за барел в днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Малко по-рано днес цената му скочи до 113,46 долара за барел, което е най-високото й ниво от 22 септември 2008 г.

Цената на търгуваните в Ню Йорк петролни фючърси се е вдигнала с 34% за последните 12 месеца.

Брентът с доставка през май се търгува в същото време с понижение от 0,5% до 126 долара за барел, след като стана ясно, че либийският лидер Муамар Кадафи се е споразумял с бунтовниците за прекратяване на огъня. В петък цената на добивания в Северно море сорт се вдигна силно с 3,2% до 126,65 долара за барел.

Поевтиняването на щатския долар през последните дни дойде заради безизходицата в американското правителство относно одобряването на федералния бюджет за останалите шест месеца от текущата фискална година. В крайна сметка Белият дом и ръководителите на щатския Конгрес се споразумяха за бюджета по-малко от два часа преди полунощ в петък, когато финансирането на правителството свършваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още