IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът е само на $20 долара от рекордните $147 за барел от 2008 година

Цената на черното злато продължава уверено нагоре, само тази седмица петролът сорт брент поскъпна с над 6,6 на сто

12:20 | 09.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Брентът е само на $20 долара от рекордните $147 за барел от 2008 година

Цената на петрола продължава уверения си ход нагоре. Вчера черното злато от сорта брент премина над 126 долара за барел за пръв път от 2008 година насам. Това е с едва около 20 долара по-ниско от историческия рекорд, поставен при 147 долара за барел, пише Financial Times.

Причина за пооскъпването вчера станаха размириците в Либия и неясната ситуация около предстоящите избори в Нигерия. Както е известно, и двете държави са важни доставчици на суров петрол за Европа и САЩ.

Заради проблемите в Либия производството на петрол е почти прекратено. Чуждестранните компании са напуснали страната и платформите за добив са спрели работа, а тази седмица се е стигнало дори до атаки срещу петролни полета от страна на лоялните на Кадафи сили.

Към момента бунтовниците добиват между 80 и 120 хил. барела петрол дневно, като вече има и първи опити за продажба на произведените количества. Това обаче е далеч под производството от 1,6 млн. барела дневно, което Либия имаше преди кризата.

Петролните контракти за доставка на брент през май повишиха цената си с 3,5 на сто вчера, достигайки 126,65 долара за барел. Така за седмицата котировките напреднаха с цели 7,95 долара, или 6,7 на сто.

В САЩ лекият суров петрол поскъпна с над 2,5 на сто до 112,79 долара за барел в петък, а за седмицата майските фючърси повишиха цената си с 4,85 долара.

Цената на брента е доста над тази на лекия петрол, търгуван в САЩ, тъй като към момента запасите в Оклахома, където е основната доставна точка за търгувания на американския пазар петрол, са на рекордно високи нива.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 13 години
изто4ници има на напълно безплатна енергия в целия космос но тук н атази планета няма да се приложи тя..тук има 2 науки едната за простолюдието дето има неща УЖКИМ нерешими като куп болести за да обслужва не4ии инетерси, крие се от обществото смайващи открития и постижения във вси4ки области за да можем да сме държани в капан и плен и да им робуваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deando
преди 13 години
Трябва да се търсят възобновяеми енергийни източници!!!и да се черпи по малко енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
dmtk
преди 13 години
Нещата ще стават и по-зле, заради бюджетните проблеми на Саудитска Арабия. В момента, ако петролът падне пот 85 за барел те ще фалират, заради огромните си социални програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още