IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден рекорд за златото, пътят към $1 500 за тройунция е отворен

Златото записа силна седмица и постигна рекорди в четири последователни дни заради рязкото отстъпление на щатския долар

09:55 | 09.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Пореден рекорд за златото, пътят към $1 500 за тройунция е отворен

Цената на златото записа историческа седмица, през която котировките затвориха на рекордно високи нива в четири последователни борсови сесии. Причина за това станаха страховете от инфлация и отстъплението на щатския долар, заради които инвеститорите отново обърнаха поглед към суровините.

Златото постигна най-големия си седмичен ръст за последните четири месеца, като през седмицата ясно се подчерта важността на метала като спасителен остров във времена на несигурност. Инвеститорите се насочиха към метала не само заради проблемите с долара, а и заради несигурното бъдеще на еврозоната, където още една държава трябва да бъде спасявана.

Според технически анализатори, цитирани от Ройтерс, през седмицата златото е преминало ключови нива на съпротива и пътят към 1 500 долара за тройунцуя вече е отворен. За тази цел златото трябва да задържи нивата над 1 466 долара за тройунция, посочва анализатор за медията.

На борсата в САЩ цената на златото с доставка през юни се повиши с 1 на сто вчера, приключвайки седмицата при 1 474,10 долара за тройунция, което е повишение от 2,5 на сто. Седмичният ръст бе четвърти пореден за суровината.

От началото на годината металът е поскъпнал с над 10 на сто.

Въпреки силното поскъпване на метала, той остава доста далеч от върха, поставен през 80-те години на миналия век. Ако се изчисти влиянието на инфлацията от тогава до сега, то рекордът на златото е около 2 500 долара за тройунция, пише Ройтерс.

През изминалата седмица на силен инвеститорски интерес се радваше и среброто, което премина над психологическото ниво от 40 долара за тройунция. То завърши вчерашния ден с ръст от 2,4 на сто до 40,50 долара за тройунция.

Към момента съотношението между цената на златото и среброто е около 35, което означава, че на цената на една тройунция злато може да се купят 35 тройунции сребро. Това е най-ниското съоношение между двата метала за последните 28 години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
абитуриент
преди 13 години
.......или губят стойност.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Любопитно, защо не наричаме нещата с истинските им имена? Просто, да пише в статията, че парите са поевтинели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още