IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се смъкна от 30-месечния си връх*

Вълненията в Либия се очертават като основен двигател на търговията и през тази седмица

09:15 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се смъкна от 30-месечния си връх*

Цената на петрола започна новата седмица с повишение, като на борсата в Ню Йорк котировките достигнаха нов връх за последните 30 месеца. В Лондон пък петролът от сорта брент скочи с над 2 на сто и отново прескочи над 120 долара за барел.

В днешната електронна търговия в Азия обаче енергийната суровина поевтиня, отбелязвайки първия си спад за последните четири дни.

В първата сесия за седмицата петролните контракти с доставка през май поскъпнаха с 0,5 на сто до 108,47 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Това е най-високото ниво на затваряне от 22 септември 2008 година насам.

В днешната предварителна търговия на петролната борса в Ню Йорк американският лек суров петрол поевтинява с 0,2% до 108,24 долара за барел. Брентът с доставка през май се търгува с леко понижение от 0,1% срещу 121 долара за барел. Вчера цената му се вдигна силно с над 2% до 121,11 долара за барел.

Сред основните двигатели на настроенията и тази седмица се очертава да бъдат събитията в Либия. Според актуална информация, цитирана от ВВС, бунтовниците са спечелили позиции вчера и са напреднали към петролния град Брега.

Производството в Либия, която е 17-та по добив в света и осигурява около 2% от петрола в световен мащаб, остава почти спряно.

С умерени повишения започна и седмицата за цената на златото. Контрактите с доставка през юли повишиха цената си с 0,4 на сто до 1 435 долара за тройунция. Среброто пък постигна нов 31-годишен връх, добавяйки 2,1 на сто до 38,54 долара за тройунция.

* Актуализирано към 9:15 ч. българско време
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още