IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново изпитание за петролния пазар - изборите в Нигерия

Страната е основен износител на петрол от Африка и навлизането й в тежък изборен цикъл е сериозно предизвикателство за пазарите

09:28 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ново изпитание за петролния пазар - изборите в Нигерия

Този месец предстоят нови интересни събития, които може да предизвикат резки движения на петролните пазари. Като оставим настрана катастрофата в Япония и конфликтите в Либия и Близкия Изток, важното събитие през месеца са изборите в Нигерия, пише The Wall Street Journal.

Гражданската война в Либия и социалното недоволство в Близкия Изток изведоха петрола до трицифрени цени през последните седмици. Заплахата от прекъсване на износа от Нигерия обаче едва ли е калкулирана в цената, макар при миналите избори петролната инфраструктура в Нигерия да понесе значителни щети.

„Изборите не са радара на петролния пазар”, коментира Амрита Сен от Barclays Capital.

Нигерийците ще избират президент, народни представители и губернатори на 36-те щата, на които е разделена страната. Всичко това предстои в рамките на идните четири седмици, но проблемите вече започват да се виждат.

В събота парламентарните избори в Нигерия бяха отложени с една седмица заради проблеми с логистиката. Полицията, армията и другите охранителни служби са разположени в „горещите” точки на страната, където през последните седмици имаше напрежение.

Нигерия осигурява около 10 на сто от доставките на петрол за САЩ, нареждайки се на четвърто място сред износителите за най-голямата икономика, като страната произвежда 2,2 млн. барела дневно. Това означава, че всеки трус в Нигерия ще намира отражение в котировките на суровината.

Сред последните по-значими атентати е атаката срещу производствени мощности на дъщерна на италианския гигант Eni компания. Отговорността бе поета от Движението за освобождение на делтата на Нигер, припомня вестникът.

Атаката напомня за проблемите, които предизвика подобен атентат в изборния период през 2007 година. Тогава бе спрян добивът на около 1 млн. барела петрол дневно и по този начин се стигна до паническо изкупуване на петрол.

Според анализатори проблеми с добива на петрол в настоящата ситуация биха могли да предизвикат ръст на котировките с до 8 долара за барел, показват изчисления на Lipow Oil Associates.

Въпреки тази опасност от ръст на котировките обаче, вниманието на пазарните участници все още е фокусирано върху случващото се в Либия. Схватките между противниците на режима на Кадафи и властите през последните седмици предизвикаха значителен спад на производството, което преди кризата възлизаше на 1,6 млн. барела дневно.

За да бъдат избегнати по-сериозни проблеми, някои страни, сред които и Саудитска Арабия, увеличиха производството си с цел избягване на по-големи затруднения на пазара.

Преди конфликтите да се разпрострат в Близкия Изток, Саудитска Арабия и другите страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) разполагаха с буфер от 3,6 млн. барела петрол дневно неизползван капацитет. Заради проблемите в Либия обаче значителна част от него е влязъл в употреба.

Това означава, че при проблеми в Нигерия бързо може да се стигне до дефицити и съответно силен ръст в цените на петрола. Самата Нигерия е третият по обем на износа източник на петрол в рамките на ОПЕК и по данни на Energy Information Agency е най-големият производител в Африка.

„При последните избори в Нигерия бе изгубено дневно производство от около един милион барела дневно, което ще е огромно количество в настоящата ситуация”, добавя Сен. Според нея положението не е оптимистично и е съвсем оправдано да се очакват проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още