IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се колебае над 104 долара за барел

Петролът е поскъпнал с близо 8% през март и с 14% от началото на годината

09:21 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се колебае над 104 долара за барел

Цената на петрола се понижава в часовете на днешната предварителна търговия на борсата в Ню Йорк, но остава трайно над психологическите 100 долара за барел.

Поевтиняването на енергийната суровина идва след поредната порция данни за нарастващите петролни резерви на САЩ, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през май се търгува с понижение от 0,3% до 104,51 долара за барел. Седмичният доклад на Американския петролен институт показа след края на вчерашната редовна борсова сесия в САЩ, че запасите от суров петрол на страната са нараснали с 5,7 млн. барела през миналата седмица.

Това е четвъртото им поредно седмично увеличение и свидетелства за ограничено търсене на суровината в най-голямата икономика на света. Икономическите данни за САЩ вчера показаха още, че нагласите на потребителите за икономиката са се влошили рязко през март.

Цената на американския лек суров петрол се е повишила с 14% от началото на тази година и приключи вчерашната сесия с ръст от 81 цента до 104,79 долара за барел.

Само в рамките на март енергийната суровина е поскъпнала със 7,6 на сто.

Петролът сорт брент поевтинява с 0,2% до 114,99 долара за барел в електронната търговия днес, след като вчера цената ми се вдигна с 0,3% до 115,16 долара за барел.

Цената на петрола се повиши вчера, след като войските, верни на либийския лидер Муамар Кадафи, спряха настъплението на бунтовниците към родния му град Сирт. Цените на петрола са се вдигнали с 23% от началото на протестите срещу режима на Кадафи в Либия на 15 февруари.

Либия е третият най-голям износител на петрол в Африка, но гражданските размирици намалиха до близо нула производството на петрол в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още