IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Кризата в Близкия Изток и Северна Африка вдигна цената на американския лек суров петрол с 15% през тази година

09:02 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтинява за трети пореден ден

Цената на петрола върви надолу за трети ден и падна близо до 105 долара за барел в днешната електронна търговия, повлияна от несигурността около ядрената криза в Япония и кризата с държавните дългове в Европа.

Събитията в Либия през последните дни също подкрепиха спада в цената на петрола, след като въоръжени отряди на опозицията завзеха през уикенда пет града в източната част на страната, в това число и петролния терминал в Рас Лануф.

След завземането му представителите на Преходния национален съвет в Бенгази съобщиха, че Либия ще възобнови износа на петрол в близко бъдеще. Посредник в петролната търговия ще бъде емирство Катар.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява с 0,3% до 105,08 долара за барел в днешната електронна търговия на петролната борса в Ню Йорк. Цените на акциите на борсата в Токио се понижиха, след като стана ясно, че силно изтичане на радиация е затруднило опитите за охлаждане на пострадалите реактори в АЕЦ Фукушима-1, пише Bloomberg.

Петролът поевтинява за трети пореден ден на борсата в Ню Йорк, което е най-продължителната му серия на спад от 11 март насам. В петък цената му се понижи с 20 цента до 105,40 долара за барел, а в сравнение с март 2010 г. тя е скочила с 28 на сто.

Само от началото на тази година петролът е поскъпнал с 15% на фона на размириците в Близкия Изток и Северна Африка, където се намират едни от основните износителки на суровината в света. На 7 март петролът приключи сесията на ниво от 106,95 долара за барел, достигайки ценови нива за последно виждани през септември 2008 г.

Петролът сорт брент поевтинява с 0,2% до 115,41 долара за барел в електронната търговия днес, след като в петък цената му падна леко с 13 цента до 115,29 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още