IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран купува злато, за да намали доларовата си експозиция

Състоянието на резервите на централните банки не е това, което се обявява пред Международния валутен фонд, коментират анализатори

14:19 | 21.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Иран купува злато, за да намали доларовата си експозиция

Иран купува голямо количество злато на международните пазари, заявява високопоставен служител на централната банка на Англия, цитиран от Financial Times. Това е знак, че растящият политически натиск кара Техеран да понижава доларовата си експозиция, посочва изданието.

Андрю Байли, директор банкиране в английската централна банка е информирал американските власти, че британската институция е засякла „решителни стъпки от страна на Иран за закупуване на злато“, разкрива американска дипломатическа кореспонденция, публикувана от WikiLeaks.

По думите на Байли придобиването на злато „е опит от страна на Иран да защити резервите си от риска да бъдат конфискувани“.

Пазарните наблюдатели вярват, че Техеран е един от основните купувачи на злато през последното десетилетие, след Китай, Русия и Индия и се нарежда сред 20-те основни притежатели на златни резерви в света.

Оценките са, че Иран държи в резерва си повече от 300 тона злато, след като през 1996 година това количество е било 168,4 тона.

Дипломатическото писмо с дата от юни 2006 г. е първото потвърждение, че Техеран купува злато в подобни мащаби.

Миналата година централните банки по света се превърнаха в нетни купувачи на злато след 22 години на разпродажби, с което помогнаха за нарастването на цената на суровината до рекордни стойности. Операциите на централните банки често се пазят в тайна.

Според банкери други близкоизточни страни също тихомълком увеличават златните си резерви. Те се опитват да се дистанцират от долара поради политическото напрежение и нестабилността на валутните пазари.

„Състоянието на резервите на централните банки не е това, което се обявява пред Международния валутен фонд“, казва Филип Клапуик, изпълнителен директор на GFMS, консултантска компания в сферата на търговията с ценни метали. „Вероятно резервите са с 10% по-големи“.

Според американска дипломатическа кореспонденция, публикувана от WikiLeaks, премиерът на Йордания е обявил, че йорданската централна банка е „инструктирана да увеличи златните резерви“, а властите в Катар са заявили интерес към купуването на злато и сребро.

„Няма съмнение, че близкоизточните страни имат голям интерес към златото“, казва Джордж Милинг-Стенли, директор на World Gold Council.

През изминалите два месеца политическото напрежение в Близкия изток допринесе за изстрелването на цената на златото до рекордните 1444,4 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
simo.smo
преди 13 години
Аха, предвид, че част от резервите на Иран не са банкноти затворени в някакъв трезор на територията на Иран, а са цифрички в компютъра на някоя европейска/американска банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 13 години
Явно Иран се притеснява да не последва пътя на Либия,да и бъдат замразени авоарите в чужди банки,друго си е като имаш заровено злато в пясъка,така поне ще можеш да плащаш на наемници и за други щуротии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
1914
преди 13 години
бе и на мен ми е доста странно като концепция, но така е казал коментаторът в материала си за FTMr Bailey said the gold buying was an attempt by Iran to protect its reserves from risk of seizure.странна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
simo.smo
преди 13 години
"По думите на Байли придобиването на злато е опит от страна на Иран да защити резервите си от риска да бъдат конфискувани."Някой може ли да ми разясни какво значи това? Как някой ще конфискува резервите на Иран?Благодаря предварително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още