IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на краля – възможно ли е отново да има резки движения при петрола?

По-късно днес се очаква първото изявление на краля на Саудитска Арабия за последните три месеца, като то трябва да хвърли светлина върху пазарната ситуация

12:33 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Речта на краля – възможно ли е отново да има резки движения при петрола?

След ръст в цената на петрола от близо 3 на сто в четвъртък, погледите на пазарните участници се насочват към предстоящото обръщение на краля на Саудитска Арабия Абдула към народа на страната. Очакванията са, че то може да послужи като катализатор на котировките и да даде яснота за посоката им поне в краткосрочен план, пише CNBC.

Обръщението ще бъде първо за крал Абдула след три месеца, прекарани за лечение в САЩ.

Трейдърите насочват вниманието си към срещата заради решението на Саудитска Арабия да изпрати военни части в Бахрейн, които да съдействат на властите в контрола върху протестите в страната.

„Не става дума за Бахрейн, защото страната не е голям производител, речта по-скоро трябва да е по-важен сигнал за това, което може да се очаква в Саудитска Арабия. Истинските опасения са за това, че в страната в момента ситуацията е сходна с тази в Бахрейн“, коментира за медията Рей Карбон, президент на Paramount Options.

Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол в света. Поради тази причина дори минимални сигнали за социално недоволство са притеснителни за пазарите.

„Възможно е да има съобщение за реформи и критика срещу демонстрациите. Възможно е да бъдат представени някакви действия – част от тях свързани с добри новини, друга – с лоши“, коментира Шибели Телами, професор в Университета в Мериленд.

В опитите си да потуши зараждащото се недоволство крал Абдула разкри програма за стимулиране на доходите с 37 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още