IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола премина над 98 долара след резкия спад

Петролните пазари следят отблизо развитието на ситуацията в Япония, която е на трето място в света по потребление на петрол

09:21 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола премина над 98 долара след резкия спад

Цената на петрола се възстанови от рязкото си пропадане под 97 долара за барел от ранните часове на днешната електронна търговия и тръгна нагоре, след като енергийната компания Tokyo Electric Power съобщи, че се надява да възстанови в рамките на часове захранването в пострадала от земетресението на 11 март атомна централа Фукушима.

От Tokyo Electric Power, която е най-голямата компания за комунални услуги в страната, коментираха днес, че напредват с охлаждането на ядрените реактори, застрашени от експлозия. В резултат страховете на пазарите утихнаха и цените на петрола тръгнаха нагоре, пише MarketWatch.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 0,5% до 98,49 долара за барел. Малко по-рано в днешната електронна търговия цената му падна до 96,60 долара, под влияние на страховете от задълбочаване на ядрената авария в японската АЕЦ.

Вчерашната редовна сесия в Ню Йорк завърши с повишение за петролните фючърси от 0,8% до 97,98 долара за барел. Цените им са се вдигнали с 18% за последните 12 месеца.

Сортът брент с доставка през май се търгува с повишение от 0,4% до 111,04 долара за барел днес. Априлските фючърси на брента изтекоха вчера с ръст в цената от 1,9% до 110,62 долара за барел.

Петролните пазари следят отблизо развитието на ситуацията в Япония, която е на трето място в света по потребление на петрол, след САЩ и Китай. Дневното потребление на страната е от порядъка на 4,4, млн. барела суров петрол.

Цените на петрола намериха подкрепа и в последните събития от Близкия Изток и Северна Африка. Силите за сигурност в Бахрейн използваха насилие вчера, за да разпръснат протестиращите срещу правителството от центъра на столицата Манама. Междувременно в Либия сблъсъците между бунтовниците и управляващия режим се ожесточиха, след като силите на Муамар Кадафи атакуваха Бенгази - последния голям град в Западна Либия, контролиран от бунтовниците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още