IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брентът отново поскъпна силно, премина над 116 долара*

Изострянето на конфликта в Либия предизвика нова вълна от изкупуване на суровината

08:37 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Брентът отново поскъпна силно, премина над 116 долара*

Петролът от сорта брент поскъпна силно вчера, повишавайки цената си с над 2 на сто. Основна причина за това е изострянето на напрежението в Либия, предизвикано от успеха на лоялните на Муамар Кадафи сили. Те са успели да си върнат контрола върху още няколко стратегически населени места, пише Ройтерс.

Брентът с доставка през април поскъпна с 2,3% до края на вчерашната редовна сесия в Лондон до 115,60 долара за барел. В същото време лекият суров петрол, търгуван на борсата в Ню Йорк, поевтиня с 64 цента до 104,38 долара за барел.

В днешната електронна търговия сортът брент се повишава с още 0,2% до 116,20 долара за барел, а американският лек суров петрол поскъпва с 0,4% до 104,79 долара за барел.

Разликата в движението на двата типа петрол се дължи на географската близост на Лондон и европейските компании до проблемните региони от Северна Африка и Близкия Изток, коментират анализатори.

За поскъпването на брента вчера допринесе и новината за бомбен атентат в Ирак, насочен към основен петролопровод за Турция. Заради този инцидент подаването на петрол по нефтопровода ще бъде спрян за поне три дни.

През него обикновено преминават по около 400 хил. барела на ден. Пропуснатите ползи може да достигнат милиони долари, отбелязва AP.

Поевтиняването на лекия суров петрол в САЩ се дължи на данните за петролните запаси в страната с 2,5 млн. долара през последната седмица. Това показва, че търсенето на петрол в най-голямата икономика изостава на фона на увеличаващото се предлагане.

* Актуализирано към 8:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още