fallback

Bank of America: При $150 долара има риск от рецесия, при 200 – тя е неизбежна

Изненадващия скок в цената на черното злато понижава прогнозите на банката за глобалния ръст през тази и следващата година

08:07 | 10.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Анализаторите на американската банка Bank of America посочват като напълно вероятен сценарий за нова рецесия. Това става ясно от редовен доклад на институцията за цените на петрола и перспективите пред глобалната икономика, пише MarketWatch.

„Ако цената на петрола надхвърли историческия си рекорд от около 150 долара за барел за продължително време, то ще се появи реален риск за глобална икономическа рецесия. При 200 долара за барел рецесията ще е почти неизбежна”, се казва в доклад на банката.

Петролът е основният фактор, който ще движи икономическите показатели, смятат от банката. Анализаторите на финансовата институция очакват през второто тримесечие на годината средната цена на петрла от сорта брент да бъде 122 долара за барел. През цялата година пък котировките вероятно ще се движат в рамките 125-160 долара за барел.

Анализаторите на финансовата институция са били готови да повишат прогнозата си за ръста на глобалната икономика, но политическите събития в Близкия Изток и Северна Африка са довели до промяна на курса, съобщава Financial Post. Така се е стигнало до редукция на очакванията.

Според новата прогноза през 2011 година глобалната икономика ще нарасне с 4,3 на сто, а през следващата година ще има увеличение с още 4,8 на сто. Предишните очаквания на анализаторите бяха за ръст от съответно 4,3 на сто и 4,4 на сто.

В същото време прогнозата за инфлацията през тази година е вдигната от 3,7 на сто на 3,9 на сто. За 2012 година не е направена промяна и очакванията остават за поскъпване на живота с 3,4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:18 | 02.09.22 г.
fallback