IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетската фондова борса отново отложи отварянето си

6 март е новата дата за възобновяване на търговията с акции в Кайро

13:50 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Египетската фондова борса отново отложи отварянето си

Възобновяването на търговията на египетската фондова борса бе отложено за пореден път, за да се даде допълнително време на финансовите регулатори в страната да усъвършенстват начините за защита на дребните инвеститори.

Фондовата борса в Кайро остава затворена повече от месец заради антиправителствените протести в страната, които доведоха до оставката на президента Хосни Мубарак, управлявал Египет през последните 30 години, пише BBC.

Търговията с акции трябваше да се възобнови на 1 март, но финансовите регулатори решиха да отложат за пореден път отварянето на борсата до неделя, 6 март.

Освен това при изменение на водещия индекс EGX 100 по-голямо от 6% търговията ще бъде преустановена.

Египетският борсов оператор уточнява, че възобновяването на търговията се отлага, за да се даде шанс на всички инвеститори да се запознаят със съобщенията на листнатите компании и да имат възможност да актуализират своите данни.

Някои инвеститори настояха сделките, сключени в последните два работни дни за борсата, 26 и 27 януари, да бъдат анулирани. На 27 януари EGX 100 потъна с 14%.

Около 100 инвеститори настояха за това с протести през фондовата борса в Кайро в неделя, но борсовият оператор отхвърли исканията им.

Според проведеното от борсата разследване търговията на 26 и 27 януари не е била манипулирана.

Решението на египетските регулатори да оставят фондовата борса в страната затворена и все по-нестабилната обстановка понижиха с 6,8% водещият индекс в Саудитска Арабия Tadawul All Share вчера. В днешната сесия, която е 13-тата му поредна губеща сесия, индексът се понижава с още 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още