IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Либийският нефт може да се замени с Urals и каспийски петрол

Либия е съкратила добива си на петрол с над 70%, или с повече от 1 млн. барела на ден

12:15 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МАЕ: Либийският нефт може да се замени с Urals и каспийски петрол

В условията на съкращаване на доставките на либийски нефт като най-подходяща алтернатива от логистична гледна точка могат да се смятат доставките на петрол Urals и петрол от Северно море. Това се казва в анализ на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитиран от Интерфакс.

Като качество на суровината, посочва МАЕ, най-близък до нефта от Либия е този от Каспийския регион, също и от Алжир, Северно море и Западна Африка.

В доклада се отбелязва, че към момента практически всички големи международни компании, на които се пада общо 72% от добива на нефт в Либия, са съкратили или напълно прекратили работа по добиването му. Съдбата на нефтеното находище, разработвано от либийската National Oil Corporation (NOC) към момента е неизвестна.

Междувременно, Саудитска Арабия заяви, че увеличава доставките на петрол на средиземноморските пазари, които най-много „пострадаха“ от съкращаване на добива на „черно злато“ в Либия.

Около 85% от износа на петрол от Либия по данни от 2010 г., т.е. около 1,2 млн. барела за денонощие, е предназначен за Европа, като 30% от него е за Италия. Значителни обеми отиват и за Франция, Германия, Испания.

По оценки на Barclays, Либия, която в момента е епицентър на конфликти, е съкратила добива си на петрол с над 1 млн. барела дневно, или с над 70% от нивата преди размириците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още