IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново атакува 100 долара за барел

В Либия е сформирано временно правителство, което иска да сложи ръка върху петролните доставки

08:15 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отново атакува 100 долара за барел

Цената на американския лек суров петрол отново се насочи към атака на нивото от 100 долара за барел. Основна движеща сила на котировките при старта на търговията със суровината тази седмица отново е напрежнието в Близкия Изток и Северна Африка, пише MarketWatch.

Петролните контракти с доставка през април се движат с ръст от 1,7 на сто спрямо петък до 99,55 долара за барел. На по-ранен етап котировките докоснаха 99,96 долара за барел.

През миналата седмица петролът поскъпна с 14 на сто, отбелязвайки най-силния си седмичен ръст от 27 февруари 2009 година насам.

Търгуваният в Лондон петрол от сорта брент пък напредва с 1,1 на сто до 113,40 долара за барел. Малко по-рано брентът достигна 114,50 долара за барел.

В Либия противниците на режима на Муамар Кадафи са поели контрола на ключов градм намиращ се в близост до столицата Триполи. В страната е съставено временно правителство, което вече обяви, че износът на петрол от контролираната от него територия ще бъде под надзора на новата власт, пише Wall Street Journal.

Регионът на Близкия Изток и Северна Африка остана неспокоен и през този уикенд, като по-масирани протести е имало в Оман и Тунис. Bloomberg съобщава за двама убити протестиращи в Оман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още