IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола премина над 86 долара

Изминалата седмица е най-силна за златото от началото на тази година

09:27 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола премина над 86 долара

Цената на петрола премина над 86 долара за барел, като отбеляза най-високото си ниво през последната седмица във вчерашната редовна сесия на Нюйоркската петролна борса след поредицата от знаци за продължаващия растеж на световната икономика. 

Освен това за изминалите пет дни петролът е поскъпнал най-силно за последните пет седмици на фона на напрежението в Близкия изток, което засили опасенията, че доставките на петрол от страните в региона ще бъдат нарушени, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през март е поскъпнал с 0,7% през тази седмица, след като тайванската икономика нарасна повече от очакваното, а във Виетнам централната банка увеличи лихвените си проценти за първи път през последните пет месеца.

В днешната електронна търговия цената му се понижава с 0,3% до 86,12 долара за барел.

Мартенските фючърси изтичат на 22 февруари, а американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 3 цента до 88,95 долара за барел.

Петролът сорт брент, добиван в Северно море, се търгува близо до вчерашните си ценови нива от 102,58 долара за барел и е поскъпнал с 1,1% през тази седмица. Повод за това даде и насилието, което избухна по време на антиправителствени протести в Либия, което породи опасения, че доставките от осмия по големина износител на петрол от Организацията на страните износителки на петрол могат да бъдат нарушени.

Близо рекордно високите нива на петролните запаси на САЩ в ключовото хранилище в Кушинг, Оклахома, са причината американският лек суров петрол да се търгува при значително по-ниски цени от брента.

Резервите от суров петрол на САЩ в Кушинг се увеличиха до рекордните 38,3 млн. барела в рамките на седмицата до 28 януари, а през миналата седмица са били в размер на 37,7 млн. барела.

Междувременно златото е на път да постигне най-силното си седмично представяне през тази година. Цената му се е вдигнала с 2% от миналия петък насам, като днес тройунция злато се търгува срещу 1 383,47 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още