IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MAE: Няма да има криза с доставките на петрол заради Египет

ОПЕК обяви, че има свръхпроизводство за около 6 млн. барела петрол на ден - количество, равняващо се на 7% от световното търсене

16:11 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
MAE: Няма да има криза с доставките на петрол заради Египет

Глобалните доставчици на петрол не са изправени пред извънредна ситуация, каза Нобуо Танака, директор на Международната агенция по енергетика (MAE) във вторник, след като цената на петрола прескочи 100 долара за барел поради напрежението в Египет, съобщава Ройтерс.

„Нямаме извънредна ситуация. Ако доставките бъдат нарушени, ще действаме“, казва Танака, визирайки опциите за интервенция, както на MAE, така и на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). „Дори затварянето на Суецкия канал само би забавило, но не и спряло доставките на петрол“, подчертава той.

Цената на суровия петрол тип брент се изкачи над 100 долара за барел за първи път от 2008 г. тази седмица поради страхове, че политическата нестабилност може да се разпространи и в други страни от Близкия изток – регион, който наред със Северна Африка, осигурява над една трета от световните доставки на петрол.

ОПЕК обяви, че има свръхпроизводство за около 6 млн. барела петрол на ден – количество, равняващо се на 7% от световното търсене - което може да компенсира евентуален недостиг. По-голямата част от този излишък се генерира в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия и ОПЕК обявиха в понеделник, че ОПЕК няма планове да свиква спешно събрание преди планираната среща на организацията през юни, тъй като пазарите са добре снабдени.

MAE и ОПЕК имат разногласия за нивата на търсене и предлагане, като OПEK традиционно обвинява Запада, че повишава акцизите върху петрола и после иска от производителите да добиват по-големи количества.

При извънредна ситуация MAE може да накара своите членове, включително страните от ОПЕК, да освободят допълнителни нефтени резерви.

„Това, което искаме от ОПЕК, е да проявява повече гъвкавост“, казва Танака. „Саудитците със сигурност произвеждат повече, отколкото твърдят“, допълва той.

Танака посочва, че Суецкият канал и петролопроводът Сумед, които преминават през територията на Египет, оперират нормално. Дори Суецкият канал да бъде затворен, това няма да доведе до физически недостиг на петрол, коментира той.

Танака съобщи, че през Суецкия канал преминават 1,5 млн. барела петрол на ден, а през нефтопровода - 1 млн. барела.

„Дори ако каналът бъде затворен, доставките просто ще пътуват по-дълго разстояние покрай Африка и цената ще бъде по-висока. Но от това на практика доставките няма да са по-малко“, казва Танака.

Той подчертава, че нефтените резерви на развитите страни са на прилични нива, което би предотвратило покачване на цената на петрола до рекордните 147 долара за барел, както това се случи през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още