IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на брента премина 100 долара за барел*

Засилването на протестите в Египет помогна на брента да пробие нивото от 100 долара за барел за първи път от 2008

08:46 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: www.sxc.hu</p>

Снимка: www.sxc.hu

Засилването на гражданските протести в Египет помогна на петрола сорт брент да пробие за първи път от октомври 2008 насам нивото от 100 долара за барел по време на вчерашната сесия на Лондонската петролна борса.

Според анализатори политическата криза в страната може да засегне доставките на петрол от държавите в Близкия изток, изнасящи енергийната суровина, съобщава Financial Times.

Въпреки че Суецкият канал и нефтопроводът, свързващ Червено със Средиземно море, все още работят, гражданските протести срещу египетския президент Хосни Мубарак станаха причина за преустановяване на активността в повечето сектори на египетската икономика.

Египетската армия заяви в понеделник, че няма да използва сила срещу гражданите, които се включват в протестите за отстраняване на президента Мубарак. От изявлението на армията стана ясно, че „свободата на словото е гарантирана за всички демонстранти, които използват мирни средства”.

Това е първото подобно изрично потвърждение от страна на египетската армия, че няма да се открива огън по демонстрантите, които са завзели улиците на Египет от миналата седмица, за да се опитат да накарат президента Мубарак да се оттегли след 30-годишното си управление.

Местни и чуждестранни компании преустановиха операциите си в Египет заради протестите, а много от туристите се насочиха към летищата в опит да напуснат страната.

Докато конфликтът между протестиращите и Хосни Мубарак ескалира, активисти в Египет се подготвят за мащабен поход от един милион души днес.

Заради опасенията за нарушаване на доставките на петрол цената на брента, който се добива в Северно море, скочи с близо 2% до 101,73 долара за барел. В часовете на днешната електронна търговия обаче цената му се понижава с 0,4% до 100,59 долара за барел, след като спекулантите побързаха да приберат печалбите от силното му поскъпване през последните две сесии.

Още ще по-силно с 3% се вдигна цената на американския лек суров петрол. Мартенските му фючърси се търгуваха срещу 92,19 долара за барел, след като в петък цената им се вдигна с 4%. По време на днешната електронна търговия цената му се понижава с 2 цента до 92,17 долара за барел.

Според анализатори на JPMorgan основният риск от кризата в Египет е, че може да подейства като катализатор за размириците в други арабски страни, които в противен случай изглеждат стабилни, включително Саудитска Арабия, която е най-големия износител на петрол в света.

* Актуализирано към 8:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още