IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бунтовете в Египет качиха петрола до 100 долара за барел

Ако правителството на Мубарак падне, през следващите дни може да наблюдаваме сериозно търсене на щатски долари и швейцарски франкове, коментират анализатори

22:00 | 28.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бунтовете в Египет качиха петрола до 100 долара за барел

Цената на суровия петрол се повишава, основните световни индекси губят позиции, а доларът поскъпва, на фона на ескалиращите сблъсъци в египетската столица и нарастващите опасения, че протестите ще обхванат и други страни в Близкия изток, съобщава Ройтерс.

Сортът брент се повиши в петък до 99,63 долара за барел – най-високото ниво от края на 2008 г.

При днешната търговия, американският лек суров петрол се повиши с близо 4% до 89,01 долара за барел.

Египетският президент Хосни Мубарак въведе извънредно положение в страната. След излъчването видео материали за сблъсъци на протестиращи с египетската полиция, прекратяването на емисиите на египетската телевизия и блокирането на интернет за цялата страна, инвеститорите се обърнаха към традиционни убежища, като щатските ценни книжа, златото, швейцарските франкове и долара.

Днес цената на златото се повиши с 2% до 1338 долара за тройна унция.

„Кризата в Египет, както и фактът, че правителството е блокирало достъпа до интернет за цялата страна изнервя инвеститорите, които са имали дълги позиции преди уикенда“, казва Линда Раске, партньор в FuturePath Trading в Чикаго, цитирана от Ройтерс.

„Купуват се долари и се разпродават рискови активи. Единственото хубаво нещо за пазара е повишаващата се цена на петрола, поради нестабилността на региона“, допълва тя.

„Ако правителството на Мубарак падне, през следващите дни може да наблюдаваме сериозно търсене на щатски долари и швейцарски франкове“, казва Джузеф Трежисани, анализатор на FX Solutions в Ню Джърси, цитиран от Financial Times.

Въпреки че арабската страна не е голям износител на петрол, инвеститорите са притеснени, защото през територията на Египет преминава основните транспортни артерии за близкоизточния петрол – Суецкият канал и дългият 320 километра петролопровод Сумед, който свързва Червено и Средиземно море.

Затварянето на единия или и двата транзитни маршрути би отклонило танкерите покрай бреговете на Южна Африка, и би удължило пътя им с 6000 мили (9600 км.).

По данни на щатския енергиен департамент, през 2009 г. през Египет са преминавали 2,1 млн. барела петрол на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Къде е 6 Американски флот. Те ще свършат работа. Че иначе СМЪРФОВЕТЕ ще я оплескат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Затварянето на единия или и двата транзитни маршрути би отклонило танкерите покрай бреговете на Южна Африка, и би удължило пътя им с 6000 мили (9600 км.)."По-скоро ще изпрати умиротворителни сили в Египет и по-точно в района на тези два транзитни маршрута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още