IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава под 86 долара за барел

Спекулации, че ОПЕК може да вдигне квотите си на производство отново оказаха натиск върху петрола

08:50 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола остава под 86 долара за барел

Цената на петрола се понижава в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса и се движи близо до най-ниското си ниво за последните два месеца, съобщава Ройтерс.

Повод за това дадоха спекулации, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да вдигне квотите си на производство, за да спре поскъпването на енергийната суровина.

Освен това вчера стана ясно, че броят на американците, които са останали без работа през изминалата седмица и са потърсили социални помощи за безработица, се е увеличил значително, което за пореден път подчерта слабото състояние на пазара на труда в страната.

Поскъпването на петрола до близо 100 долара за барел в началото на тази година събуди опасения, че високите цени на суровината ще навредят на икономическото възстановяване.

Според главния изпълнителен директор на петролната компания Kuwait Petroleum Corp - Фарук ал-Занки, сегашните високи цени на петрола могат да предизвикат нов глобален икономически спад, както се случи и през 2008 г., когато петрола се търгуваше за близо 150 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през март поевтинява с 15 цента до 85,49 долара за барел и е на път да приключи втора поредна седмица с понижение.

Сортът брент междувременно се повишава с 0,7% до 98,05 долара за барел в електронната търговия на Лондонската петролна борса след обнадеждаващите данни за икономическото доверие и активността в сектора на производството и услугите в еврозоната от тази седмица.

Разликата между ценовите нива на двата сорта петрол се увеличи над 12 долара на 27 януари на фона на близо рекордните резерви от американски лек петрол в ключовото хранилище в Кушинг, Оклахома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още