IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия върна цената на петрола под 88 долара за барел

Петролният министър на страната сигнализира, че ОПЕК може да увеличи доставките на суров петрол

08:39 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия върна цената на петрола под 88 долара за барел

Цената на петрола падна под 88 долара за барел до най-ниското си ниво за последните близо два месеца след изказване на министъра на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими.

Той сигнализира вчера, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да увеличи производството и да поддържа допълнителни резерви от суровината, за да задоволи нарастващото търсене на горива, предаде Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през март се търгува с отстъпка от 0,4% до 87,53 долара за барел в днешната електронна търговия, след като ал-Наими заяви, че е „оптимист“ за пазарите на енергийни суровини, и че цените на петрола ще останат стабилни.

Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол в ОПЕК, планира да поддържа излишък в производството от около 4 млн. барела на ден за поддържане на световния баланс между търсенето и предлагането, допълва петролният министър на страната.

Във вчерашната редовна търговия на Нюйоркската петролна борса лекият суров петрол поевтиня с 1,4% до 87,87 долара за барел. Цената му се е понижила с 4% от началото на годината.

Седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ, които излизат утре, се очаква да покажат увеличение на запасите от суров петрол на страната с 1,25 млн. барела през изминалата седмица, според средната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Според прогнозите на Али ал-Наими търсенето на петрол в световен мащаб през тази година ще се увеличи с 1,8 млн. барела на ден, или с 2%. ОПЕК ще се стреми да коригира всеки дисбаланс между търсене и предлагане, посочва още той.

На Лондонската петролна борса междувременно петролът сорт брент поевтинява с 0,3% до 96,35 долара за барел, след като вчера цената му се понижи с 1% до 96,61 долара за барел. Цената на златото на свой ред се понижава с 0,3% до 1 330,22 долара за тройунция, което е най-ниското й ниво от 16 ноември и е с повече от 100 долара под ценовия рекорд в началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още