IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на какаото рязко нагоре заради забрана за износ от Кот Д'Ивоар

Африканската държава е най-големият износител на какао в света, котировките се вдигнаха с близо 4% в Лондон

17:00 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на какаото рязко нагоре заради забрана за износ от Кот Д'Ивоар

Цената на какаото пое рязко нагоре днес, след като властите в Кот Д'Ивоар наложиха едномесечна забрана за износ на суровината. Страната е най-големият износител на какао в света и поради тази причина новината бързо намери отражение в борсовата търговия, съобщава Bloomberg.

Цената на какаовите фючърси се повиши с 3,9 на сто до 2 223 лири за тон на борсата в Лондон. По този начин суровината се движи с ръст от 12 на сто от 5 януари насам. Котировките са на най-високото ниво от август насам, когато бе достигнато ниво от 2 290 лири за тон.

Повод за забраната на износа са опитите на официално признатото от света правителство да спре достъпа на опозицията си до финанси. Кот д'Ивоар изпадна в дълбока политическа криза след президентските избори на 28 ноември, тъй като и Уатара, и Гбагбо, чийто мандат изтече, твърдят, че са законни президенти.

През 2009 година от Кот Д'Ивоар е изнесено какао за 2,53 млрд. долара, показват официални данни на правителството. Делът на страната в общото предлагане на суровината в света пък възлиза на около 33 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още