IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas Fortis: Експлозивно растящите цени на храните са най-големият риск

Поскъпването на храните е най-голямата заплаха за финансовите пазари и политическата ситуация през 2011 г., коментират анализатори

15:42 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
BNP Paribas Fortis: Експлозивно растящите цени на храните са най-големият риск

Бързо растящите цени на храните, предизвикани от прегряването на развиващите се икономики, начело с Китай, представляват най-голямата заплаха за финансовите пазари и политическата ситуация през 2011 г.

Това предупреждава пред CNBC Филип Жизелс, който е ръководител на анализаторското подразделение на BNP Paribas Fortis Global Markets.

„Тези икономики очевидно прегряват и затова правителствата им прибягват до мерки, с които да забавят темповете им на растеж и да се преборят с инфлационния натиск. Инфлацията при хранителните стоки е най-сериозният проблем“, посочва той пред CNBC.

Филип Жизелс допълва, че в развиващите се страни около 70-80% от бюджета на едно семейство отиват за покупката на храна, поради което експлозивните повишения в цените на храните рискуват сериозно да дестабилизират обществата в развиващия се свят.

„Смятам, че някои от тези правителства ще са доста агресивни в борбата с инфлацията. Дори не искам да си представям какви ще бъдат последствията, ако реколтата през тази година е разочароваща“, допълва той.

Според анализатора на BNP Paribas Fortis вероятността Китай да „приземи гладко“ своята икономика след бурните й темпове на растеж не е така голяма, както всички се надяват. Той се опасява, че почти не са останали инвеститори, които да са скептично настроени към развиващите се пазари.

„Никой няма се изненада, ако се появи по-голяма икономическа нестабилност в Европа или дори в САЩ. Но по-силен спад в бързо развиващите се страни, отколкото в момента се очаква, ще изненада всички“, казва още той, като посочва, че ефектът от забавянето на азиатските икономики ще е далеч по-тежък.

Според него финансовите пазари са гласували доверие на Португалия твърде бързо. Жизелс отдава това отчасти на намесата на Европейската централна банка, която започна да изкупува държавни облигации на периферните страни от еврозоната.

Според Жизелс ЕЦБ не може да си позволи да остави една или повече страни от еврозоната да фалират, защото това би повторило сътресенията в световната финансова система от фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още