IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът кръжи около 91 долара след силното поскъпване

Петролът поевтинява след поредните мерки на Китай за изтегляне на ликвидност от банковата система

09:26 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът кръжи около 91 долара след силното поскъпване

Цената на петрола започна седмицата с понижение и кръжи около 91 долара за барел днес, след като Китайската централна банка предприе поредните мерки за изтегляне на ликвидност от банковата система в страната. 

Бързото увеличение на инфлацията и динамичните темпове на растеж на втората по големина икономика в света в края на миналата година накараха централната банка да увеличи на два пъти лихвените нива и на седем пъти минималните задължителни резерви на банките.

Поредното увеличение на размера на банковите резерви в Китай в края на миналата седмица засили спекулациите, че темповете на растеж на китайската икономика ще намалеят, а оттам и търсенето на енергийни суровини в най-големия потребител на енергия в света, пише Bloomberg.

През миналата седмица цената на петрола се повиши силно под влияние на затварянето на ключов за доставките на суровината в САЩ тръбопровод в Аляска и заради спада в курса на щатския долар.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтинява с 0,5% до 91,11 долара за барел в днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса.

В края на миналата седмица цената на петрола се повиши до 91,54 долара за барел, отбелязвайки своята най-голяма седмична преднина за последните шест месеца в размер от 4%.

Петролът е поскъпнал с 16% през последните 12 месеца.

В електронната търговия на Лондонската петролна борса днес брентът с доставка през март на свой ред поевтинява с 0,1% до 98,35 долара за барел. В петък цената му се повиши силно с 1,1% до 98,38 долара за барел.

Операторът на нефтопроводната система Трансаляска, която бе затворена миналата седмица, планира да възобнови дейността днес. Нефтопроводът, който пренася около 15% от годишното производство на петрол в САЩ, бе затворен на 8 януари заради авария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още