IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се върна към 91 долара за барел

Петролът е поскъпнал с 3,5% от началото на тази седмица под влияние на поевтиняването на долара и аварията в ключов петролопровод в Аляска

09:39 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се върна към 91 долара за барел

Цената на петрола се понижава за втори пореден ден и се върна към 91 долара за барел след поредните разочароващи данни за американската икономика, които показаха, че първоначалната безработица в страната е скочила до най-високите си нива от октомври миналата година.

Освен това седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ показаха вчера, че търсенето на бензин в страната е паднало с 8,2% през последните две седмици. В средата на тази седмица цената на петрола се повиши до най-високите си нива за последните 27 месеца, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтинява с 0,3% до 91,11 долара за барел в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса. Цената му се понижи с 46 цента до 91,10 долара за барел вчера, прекратявайки тридневната си печеливша серия.

Петролът е поскъпнал с 3,5% от началото на тази седмица под влияние на поевтиняването на долара и аварията в ключов петролопровод в Аляска, която наруши доставките на петрол към Западното крайбрежие на САЩ.

Брентът междувременно се повишава с 0,3% до 98,39 долара за барел на Лондонската петролна борса. В сряда брентът с доставка през февруари поскъпна до близо 99 долара за барел, отбелязвайки най-силното си ниво от октомври 2008 г., когато за последно брентът се търгуваше над 100 долара за барел.

По-активно търгуваните фючърси на брента с доставка през март се котират при 97,52 долара за барел. Разликата между ценовите нива на брента и американския лек суров петрол се увеличи значително през този месец заради увеличението на петролните запаси в Кушинг, Оклахома - основен източник на този сорт петрол. Те са се увеличили с 18% от ноември насам, по данни на Министерството на енергетиката на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още