IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират 30% поскъпване на въглищата заради наводненията в Австралия

Заради природната стихия предлагането на въглища ще намалее с 5%, което може да предизвика резки ценови движения

10:06 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират 30% поскъпване на въглищата заради наводненията в Австралия

Огромните наводнения в Австралия заплашват глобалните пазари с 5% спад на предлагането на въглища, изчисляват анализатори от Commonwealth Bank of Australia, съобщава Ройтерс. Причина за това е разрушаването на инфраструктурата в засегнатите от унищожителната природна стихия райони.

Основният регион, откъдето се добиват въглища в щата Куинсленд, започва да се възстановява след наводненията, които вече се изтеглят в по-южни части на страната. Стабилизирането обаче е доста бавно, тъй като едно от основните пристанища в щата е затворено, а до други две достъпът е ограничен.

Според изчисления на банката наводненията може да премахнат близо 14 млн. тона въглища от световния пазар. В случай че дъждовете продължат, това количество може да стане и доста по-голямо, предупреждават анализаторите.

„Откритите мини са наводнени, много галерии са пълни с вода“, посочват от банката. „Пълното възстановяване ще отнеме месеци, при това ако дъждовете спрат, въпреки че има още два-три месеца до края на влажния сезон“, предупреждават анализаторите.

Очакваният спад на предлагането има потенциал да предизвика ръст в цената на въглищата от 30 на сто до 293 долара за тон през следващото тримесечие. Към момента цената на суровината е около 225 долара за тон.

Заради силните дъждове през ноември и декември повече от 40 мини са спрели работата си, което е намалило годишния добив с около 47,3 млн. тона, изчисляват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още